Předsedkyně Krajského soudu v Ostravě Iva Hrdinová Foto: Robert Malecký

Vít Veselý předsedou soudu v Novém Jičíně nebude, Válková jeho jmenování zamítla

Bývalý nejvyšší státní zástupce a nynější místopředseda Krajského soudu v Ostravě Vít Veselý se nestane předsedou Okresního soudu v Novém Jičíně. Zvítězil sice ve výběrovém řízení, ale podle ministryně spravedlnosti Heleny Válkové existuje pochybnost o nepodjatosti členů výběrové komise. S předsedkyní ostravského krajského soudu Ivou Hrdinovou se proto dohodla na opakování výběrového řízení.

„Předsedkyni krajského soudu jsem řekla, že zamítnu její návrh na jmenování předsedy Okresního soudu v Novém Jičíně,“ řekla České justici Válková. Její rozhodnutí má být z ministerstva vypraveno dnes. Důvodem jsou podle Válkové pochybnosti o tom, že někteří členové výběrové komise mohli být podjatí. Komisi sestavoval krajský soud, jehož je Veselý místopředsedou.

Snahu o jmenování Veselého v minulých dnech kritizovala Soudcovská unie. „Z ryze formálního hlediska sice bylo postupováno v souladu s tehdy platnou instrukcí, ale volba členů výběrové komise je zjevně nevyvážená a stranící jednomu z kandidátů,“ kritizovala v MF Dnes výběr viceprezidentka Soudcovské unie Daniela Zemanová.

Proti Veselého jmenování panoval odpor i u soudců novojičínského soudu, proti se jich postavilo dvaadvacet ze čtyřiadvaceti.

Soud do nového výběrového řízení povede dosavadní předseda Jiří Hanzelka, kterému mandát vypršel 30. září. V úterý byl řízením soudu pověřen.

Robert Malecký