Bývalý senátor a starosta Chomutova Alexandr Novák v říjnu 2010 u Okresního soudu v Chomutově. Foto: Mediafax

Soudce, který pustil z vězení exsenátora Nováka, nebude kárně žalován

Předseda krajského soudu v Ústí nad Labem Luboš Dörfl již prověřil případ propuštění exsenátora Alexandra Nováka (ODS). Chomutovský soudce Ivan Novák nakonec kárné žalobě ujde.

Na počátku května chomutovský soudce Ivan Novák propustil Alexandra Nováka na základě záruky sdružení Gryphons na svobodu se čtyřletou podmínkou. Státní zástupce Ladislav Kosán se vzdal práva na odvolání a Alexandr Novák takřka okamžitě opustil vězení. „Zapracoval na sobě,“ řekl tehdy Kosán. Sdružení Gryphons je spolek motorkářů, které vede starosta Želenic Jan Zálešák. Jak krajský státní zástupce Jan Jakovec. tak předseda krajského soudu Luboš Dörfl slíbili případ podrobněji prověřit. Jakovec nešetřil otevřenou kritikou žalobce Kosána, soudci Novákovi ale nakonec žádný postih nehrozí. Jak ze strany státního zastupitelství, tak ze strany vedení soudu kárná žaloba nepřijde. „Pan předseda kárnou žalobu na soudce Ivana Nováka nepodá,“ řekla České justici mluvčí krajského soudu Ústí nad Labem Marcela Trejbalová. Podobně se již vyjádřil Jakovec.

Novák byl propuštěn po uplynutí poloviny z celkem čtyřletého trestu za přijetí 40milionového úplatku. Krajský soud o měsíc dříve Novákovu žádost o propuštění zamítl. Případ úplatku se datuje do roku 1999, kdy byl Novák chomutovským starostou. Město tehdy prodalo akcie Severočeské energetiky a Severočeské plynárenské společnosti za více než 317 milionů korun německé firmě VNG Leipzig, která za zprostředkování koupě poslala 2,27 milionu marek Petru Schmelovi. Podle obžaloby ale neskončily u něj, ale na rakouském soukromém účtu Novákových.

-hof-