Helena Válková v roce 2015 vyjednala dohodu s tehdejším předsedou NSS Josefem Baxou a předsedou NS Pavlem Šámlalem Foto: Ministerstvo spravedlnosti

Baxa o odmítnutí soudcovské samosprávy: Pelikána nebudu přesvědčovat. S lidmi jsme v kontaktu denně

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) dal jasně najevo, že vznik soudcovské samoprávy respektive Nejvyšší rady soudnictví je pro něj nyní uzavřená kapitola. „Nebudu pana ministra přesvědčovat, snažil jsem se mu ty věci vysvětlovat. Chápu, že on tento koncept nechce a je přesvědčen, že nejlépe justici bude spravovat Ministerstvo spravedlnosti. Pak ale za problémy justice, které vyplývají z její správy, je odpovědný ten, kdo ji spravuje,“ reagoval předseda Nejvyššího správního soudu (NSS) Josef Baxa.

Pelikán si v otázkách Václava Moravce postěžoval, že se mu nelíbí, jak je justice zahleděná do sebe. „Justice je uzavřená do sebe, má pocit, že lidé jsou tu pro justici, ale ta justice tu musí být pro lidi,“ řekl ministr spravedlnosti. Z tohoto důvodu je nyní proti vzniku soudcovské samosprávy.

Česká justice proto oslovila předsedu NSS a šéfa komise pro vznik Nejvyšší rady soudnictví Josefa Baxu, který byl uvnitř justice v posledních letech hlavním „tahounem“ snahy přetavit myšlenku samosprávy soudnictví v reálnou instituci s pravomocemi. „Je to svatá pravda. Každý ústavní činitel a všechny orgány veřejné moci si musí stále uvědomovat, že tu nejsou sami pro sebe. Justice si to uvědomuje, každý soudce, narozdíl od například ministra spravedlnosti, s lidmi dnes a denně jedná, rozhoduje jejich spory. Takzvaný lid soudce nevnímá v rámci nějakého plnění slibů, každodenní život nevidí z monitoru nebo z médií. Určitě nepotřebujeme, aby nám kterýkoliv ministr spravedlnosti vzkazoval, že si samosprávu zasloužíme, až to pochopíme,“ řekl Baxa.

O zřízení Nejvyšší rady soudnictví se hovoří už roky. Pelikánova předchůdkyně Helena Válková (ANO) zavedení soudcovské samosprávy podporovala. Zatímco ona v tomto směru dveře soudcům otevřela, Pelikán je velice rychle zcela zavřel. Před několika měsíci dokonce v dopisu adresovaném Baxovi označil dosavadní přípravné práce za jeho „soukromou iniciativu“.

Válková nese výroky svého nástupce nelibě. „Budeme o tom v Podvýboru pro justici a soudní samosprávu jednat, máme to dokonce i ve svém názvu, příští schůze je svolána na 13. října a v programu je reforma justice. Kromě toho to mělo hnutí ANO i ve svém programu, se kterým úspěšně kandidovalo v parlamentních volbách před dvěma lety. Jsem přesvědčená o tom, že aby byla justice funkční a jednotná, měla by mít jeden orgán, který by ji navenek zastupoval,“ napsala České justici exministryně a předsedkyně Podvýboru Válková. V současné době je justice podle ní rozstříštěná, což se projevuje kromě jiného i v přípravě nových soudců, odlišných postupech při přidělování a vyřizování věcí nebo nejednotné personální politice. „To může samozřejmě vyhovovat těm, kteří chtějí zachovat nezávislost na jekékoliv autoritě, byť by to byla jejich vlastní soudcovská samospráva. Justici a jejímu obrazu na veřejnosti to nepomůže,“ míní Válková.

Představitelé soudů trvají na tom, že současná správa justice, kdy většinu kompetencí má v rukou ministerstvo, je neudržitelná. Na meze současného systému narážíme opakovaně, uvedla dříve prezidentka Soudcovské unie Daniela Zemanová. Nekoncepčnost ministerstva a jeho sehávání při správě justice dokládali soudci na řadě problémů. „Jejich příčiny má v rukou exekutiva. My můžeme dále říkat, že o těch problémech víme, ale je mimo kompetence justice je vyřešit. Justice se chtěla podílet na jejich řešení, chtěla podíl na správě justice – tady nejde o žádný boj o moc, chtěli jsme nabídnout spoluodpovědnost při vlastních znalostech toho prostředí a naší paměti,“ uzavřel reakci na Pelikánova slova o soudcovské samosprávě Josef Baxa.

Eva Paseková