Ministr Pelikán po jednání v Bruselu Foto: MSp

Pelikán: Spory o faktury operátorů budou na soudech řešit hlavně počítače a úředníci

Legislativní záměr převést rozhodování ve věcech účastnických sporů z Českého telekomunikačního úřadu na obecné soudy v občanském soudním řízení podle ministra spravedlnosti Roberta Pelikána (ANO) samotné soudce nezatíží tak, jak se obává justice.

Přestože podle informací České justice Pelikán žádá v souvislosti s přesunem části agendy ČTÚ na soudy vládu o 106 soudců navíc, nedojde podle něj k zavalení soudců bagatelními spory. „Dělají-li to soudy, neznamená to, že to dělají soudci. Zejména platební rozkazy dělá počítač a u počítače sedí úředník,“ řekl ministr spravedlnosti v Partii na Primě. Proti tomu, aby spory za neplacené faktury řešily místo ČTÚ soudy, se pochopitelně staví soudci, ale i poslanci a ministři.

MSp podle informací České justice odhaduje zvýšení nápadu na soudy o 100 tisíc nových věcí ročně. Z toho MSp dovozuje, že bude nutné posílit soudy o minimálně 252 osob, z toho by bylo 106 nových soudců, přičemž ministerstvo upozorňuje, že bez navýšení počtu soudců by toto řešení nebylo možné. Ročně požaduje navýšit rozpočet o přibližně 300 mil. Kč, přičemž nejvyšší položkou by byly logicky platy soudců.

Pelikán se v Partii vyjádřil i ke svým absencím na schůzích gesčních výborů v Poslanecké sněmovně. Kritiku poslanců považuje „za přehnanou“. Zároveň také zmínil, že je proti poslancům „znevýhodněn“, protože nemá poslanecký mandát a do sněmovny tak chodí pouze v případě, že je zde předkládán návrh zákona z pera jeho resortu. „Já bych jen podotkl, že ministr má být v té sněmovně pořád,“ nesouhlasil Pelikánův debatní protivník, exministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS).
Pelikán se také hájil tím, že na výbory za sebe posílá své náměstky, což je podle něj běžné. Blažek se ale už na mimořádné schůzi ústavně právníhho výboru zmínil, že kromě koaličních i opozičních poslanců ani náměstci Pelikána nejsou schopni na schůzích výborů sdělit, co se na ministerstvu děje. „Pan ministr by se měl v komunkaci polepšit,“ dodal Blažek.

(epa)