Vlajky na půl žerdi na počest soudce Scalii Foto: nola.com

Jmenování Scaliova nástupce může ovlivnit americké volby

U Bílého domu a vládních budov ve Washingtonu byly dnes staženy vlajky na půl žerdi k uctění památky soudce Nejvyššího soudu USA Antonina Scalii, který v sobotu náhle zemřel ve věku 79 let. Jeho smrt podle dnešních komentářů amerických médií vyvolá politickou bitvu o nástupnictví v devítičlenném sboru, který může výrazně zasahovat do řešení klíčových problémů země od manželství homosexuálů po financování volebních kampaní.

Soudce Nejvyššího soudu podle ústavy jmenuje prezident a jeho nominaci potvrzuje Senát amerického Kongresu. Špičky Republikánské strany ale mají zato, že Barack Obama by měl na sklonku svého mandátu jmenování přenechat budoucí hlavě státu. Scaliův nástupce může sehrát roli jazýčku na vahách mezi liberálními a konzervativními soudci. Protože mandát soudců Nejvyššího soudu je doživotní, Obamova volba může ovlivnit právní prostředí USA po celou příští generaci.

Prezident dal najevo, že jmenováním nového soudce se bude zabývat od příštího pondělí, kdy začíná nová schůze Senátu. Jmenování proběhne „v náležitém termínu“, oznámil Bílý dům. Za možného kandidáta dnes média označují soudce washingtonského odvolacího soudu Sri Srinivasana, jehož volbu předloni v Senátu jednomyslně podpořili demokraté i republikáni. Obama podle agentury AP možná počítá s tím, že dřívější podpora, kterou Srinivasanovi poskytli republikánští senátoři, jim nyní znemožní volbu zablokovat.

Doplnění Nejvyššího soudu USA bezprostředně ovlivní kampaň k letošním prezidentským, ale hlavně senátním volbám, shodují se americká média. V nich budou demokraté na podzim obhajovat deset a republikáni 24 křesel ve stočlenné horní sněmovně. K tomu, aby demokraté obnovili v Senátu většinu, ztracenou ve volbách před dvěma lety, potřebují získat navíc pět mandátů.

Vedení Demokratické strany je podle agentury Reuters přesvědčeno, že pokud republikáni v Senátu jmenování Scaliova nástupce zablokují, nemohou v senátních volbách uspět. „Nemyslím, že jim voliči něco takového odpustí,“ prohlásil v televizi CNN demokratický senátor Patrick Leahy. Vůdce republikánské senátní většiny Mitch McConnell je naopak přesvědčen, že nového soudce by neměl jmenovat Obama, ale až jeho nástupce, „ať to bude kdokoli“.

Oba tábory se tak podle Reuters shodují prakticky v jediném: souboj o Scaliova nástupce je novým předvolebním tématem a zvýší zájem voličů o senátní i prezidentské volby. Důsledkem bude vyšší volební účast.

(čtk)