Vlivný člen Nejvyššího soudu Spojených států Antonin Scalia (79), známý svými konzervativními názory, zemřel na ranči na západě Texasu Foto: Facebook

Zemřel soudce Antonin Scalia, odpůrce právního aktivismu a zvláštních práv pro některé

Fenomenální soudce Nejvyššího soudu USA Antonin Scalia zemřel v sobotu ve věku 79 let v Texasu. Jmenován Ronaldem Reaganem, byl tvrdým zastáncem původního smyslu psané Ústavy a vlády práva. Už den poté, vyvolala jeho smrt boj o směřování USA a spor: Obama nedodrží pravidlo přenechat jmenování nástupce novému prezidentovi.

Soudce Antonin Scalia byl nalezen mrtev v sobotu na ranči v Texasu poté, co nepřišel na snídani. Zemřel přirozenou smrtí, uvádí tisk. „Antonin Scalia byl muž Boha a patriot, obránce psané Ústavy a vlády práva,“ uvedl k úmrtí soudce texaský guvernér Greg Abbott.

Antonin Scalia byl odvážným a tvrdým odpůrcem udělování zvláštních práv různým skupinám občanů: Oponoval tzv. afirmativní akci, tedy udělení zvláštních práv přednosti černým občanům USA před bílými. V roce 2015 vydal disentní stanovisko v případu legalizace sňatků homosexuálů v USA.

Co se týče Ústavy, trval na její psané podobě a původním významu. Odmítal nové výklady a právní aktivismus: „Byl pevnou skálou a odvrátil mnoho pokusů o odklony a rozbití Ústavy. Jeho loajalita k Ústavě byla příkladná nejen pro soudce a právníky, ale také pro mnoho Američanů,“ uvedl dále Greg Abbott.

Antonin Scalia byl vynikajícím právníkem a skvělým řečníkem, známým sžíravým tónem a sarkasmem, který používal při oponentuře pokusům vytvářet „nové právo“ a nová práva. Proto byl kotvou pro konzervativce a rudým hadrem pro levicové liberály. „Soudce Scalia byl pozoruhodná osobnost a brilantní soudce Nejvyššího soudu, jeden z nejlepších všech dob,“ vydal k události prohlášení kandidát na prezidenta USA Donalda Trump.

Vlastní prohlášení vydal rovněž texaský senátor Ted Cruz: „Prostřednictvím svých silných stanovisek soudce Scalia zásadně změnil způsob, jak soudy interpretují Ústavu a vrátil její výklad původnímu smyslu po dekádách politického aktivismu,“ uvedl v prohlášení Ted Cruz.

Smrt soudce jako politický problém

Pouze den poté, co Antonin Scalia zemřel, vnikl politický problém a válka o jeho nástupnictví. Smrt konzervativního a ze svých hodnot neustupujícího soudce Nejvyššího soudu se totiž hodí levicovým liberálům – americkým demokratům. Nastala v době, kdy Obama hodlá předložit zákon, kterým chce zlegalizovat pobyt v USA osobám, které tisk nazývá „osoby bez dokumentů“. Ve skutečnosti jde o nelegální přestěhovalce. ¨

V Nejvyšším soudu USA po smrti soudce Scalii  zůstali čtyři konzervativní a čtyři liberální soudci. Rovnost hlasů znamená, že rozhodnutí neprošlo, upozorňuje na situaci tisk.

Jak by hlasoval soudce Antonin Scalia, se už nedozvíme. Jeho smrt však otevírá šanci všechny osoby žijící v USA v rozporu s platným právem, zlegalizovat. „Plánuji naplnit moji ústavní odpovědnost a nominovat rychle nástupce,“ uvedl už Obama. „Budu mít mnoho času to učinit a Senát bude mít čas naplnit jeho odpovědnost, umožnit spravedlivé slyšení a hlasovat,“ řekl. Obama, který označil Antonina Scaliu za „brilantní právní mysl a osobnost práva, která  jako věž vyčnívala naší dobou“. Nový soudce musí získat vždy 60 hlasů ze 100 členého Senátu.

Senát je nyní ovládán republikány a ti budou žádat naplnění tzv. Thurmondova pravidla, z roku 1968. Neformální zvykové pravidlo říká, že prezident se zdrží jmenování soudce Nejvyššího soudu v posledních měsících ve funkci a bylo použito senátorem Thurmondem proti nominacím prezidenta Lyndona Johnsona v roce 1968.

Republikáni proto budou trvat na tom, aby křeslo soudce Antonia Scalii zůstalo devět měsíců před volbou nového amerického prezidenta prázdné a Bílý dům bude tvrdit, že devět měsíců je dlouhá doba, komentuje dění tisk. „Republikáni…kteří volají, aby křeslo soudce Scalii zůstalo prázdné, urážejí Ústavu,“ už se nechala slyšet Hilary Clintonová.

K tomuto názoru se přidávají ostatní demokraté, například senátor Vermontu Patrick Leahy: „Přestože jsem často nesouhlasil s jeho právními názory, doufám, že nikdo tuto smutnou událost nevyužije k návrhům, že prezident nebo Senát nemají vykonat svoji ústavní povinnost,“ uvedl.

O tvrdosti a krutosti, s jakou je vedena v USA kampaň, svědčí výrok ředitele komunikace senátora za Utah Mikea Lee, který zastupuje americké lidové hnutí Tea Party: „Co je méně, než nula?  Šance, že Obama úspěšně jmenuje soudce Nejvyššího soudu za Scaliu?“ vyslal řečnickou otázku formou hádanky.

Odpověď na tuto hádanku a právní názor soudce Antonina Scalii  na ústavně-politický problém USA se už nikdo nedozví a jeho sžíravý komentář už nikdo neuslyší.

Antonin Scalia byl jmenován soudcem Nejvyššího soudu Ronaldem Reaganem v roce 1986. Senátor Ted Cruz soudce nazval zásadním Reaganovým odkazem.

Irena Válová