Náramky pro odsouzené jsou na českém ministerstvu zřejmě prokleté Foto: archiv

Probační služba vypsala další tendr na náramky pro vězně. Podmínky neuvedla

Začíná další pokus zajistit monitorování odsouzených. Probační a mediační služba dnes ve Věstníku veřejných zakázek zveřejnila zakázku „Elektronický monitorovací systém pro trestní justici“, tedy tendr na tzv. náramky pro vězně. Zájemci mají na přihlášení pouhý měsíc, termín vyprší 5. dubna.

Česká justice už dříve informovala, že Ministerstvo spravedlnosti po neúspěšném tendru z minulého roku tentokrát zvolí formu soutěžního dialogu. „Jde o druh zadávacího řízení, který poskytuje veřejnému zadavateli stejnou flexibilitu, jakou mají soukromé subjekty a zároveň formou dialogu s potencionálními dodavateli umožní nalézt to nejvhodnější řešení potřeb veřejného zadavatele,“ informoval Jakub Říman z tiskového oddělení ministerstva. V praxi to znamená, že ministerstvo zakázku nebude specifikovat a samo si počká, jaká řešení potenciální dodavatelé nabídnou.

Zajímavé v této souvislosti je, že ve věstníku veřejných zakázek Ministerstvo spravedlnosti stanovilo předpokládanou cenu 100 milionů korun. Kalkulaci odhadovaných nákladů při předchozím tendru na pořízení a provoz systému v letech 2016 – 2021 přitom stanovili úředníci podle zjištění České justice na základě studie KPMG mezi 173 a 397 miliony korun.

O zakázce se toho z věstníku není možné příliš dozvědět. „V této fázi zadavatel není objektivně schopen vymezit technické podmínky a právní a finanční požadavky na plnění veřejné zakázky, tak aby mohl sestavit zadávací dokumentaci. Jediné co je zadavatel schopen definovat je, že předmětem (či spíše účelem) plnění veřejné zakázky je pořízení komplexního elektronického monitorovacího systému osob pro trestní justici včetně zajištění podpory tohoto řešení,“ píše Probační a mediační služba v zadání zakázky bez dalších podrobností.

Kdy by pak náramky mohly být uvedeny do provozu není vůbec jasné. „Harmonogram máme, ale nedá se to počítat v týdnech, spíše v měsících. Ten kdo ví, jak probíhá soutěžní dialog a jak se připravuje, tak ví, že to je náročnější procedura než otevřené řízení. V tuto chvíli jsme na začátku přípravy, harmonogramy se zpřesňují a my se snažíme, aby to proběhlo co nejdříve. Připravujeme potřebnou dokumentaci tak, aby to mohlo být oznámeno,“ řekla v nedávném rozhovoru pro Českou justici ředitelka PMS Andrea Matoušková.

Podle informací České justice se do předchozího tendru na náramky nepřihlásila žádná firma z důvodu, že Ministerstvo stanovilo nestandartní podmínky a vysoké penalizace. Pelikán poté v Poslanecké sněmovně firmy kritizoval, že se možná dohodly na společném postupu.

Tendr na náramky ministerstvo v minulosti opakovaně zrušilo. Před prosincovým fiaskem, kdy o zakázku nikdo neprojevil zájem to bylo v roce 2014, když si tehdejší náměstek pro vězeňství Pavel Štern stěžoval u protikorupční policie, že se předchůdkyně současného ministra spravedlnosti Roberta Pelikána (ANO) Helena Válková (ANO) snažila veřejnou zakázku ovlivnit. Šternův nástupce Zimmel poté uvedl, že jeho prioritou je vypsat nový tendr co nejdříve.

Eva Paseková