Předseda vlády v demisi Andrej Babiš ještě v roli ministra financí vlády ČSSD, ANO11 a KDU-ČSL při prezentování svého projektu EET ve sněmovně Foto: Facebook

Nejhorší účast na interpelacích má z ministrů Andrej Babiš

Na zasedání Poslanecké sněmovny 14. dubna se při pravidelných interpelacích na premiéra obrátila s dotazem poslankyně TOP 09 Věra Kovářová. Stěžovala si na nízkou účast ministrů při interpelacích. Konkrétně se jí nelíbilo, jak jí písemně odpověděl místopředseda vlády a ministr financí Andrej Babiš. Premiér Sobotka jí slíbil, že si nechá udělat statistiku účasti ministrů na interpelacích. Tu má Česká justice k dispozici.

Poslankyně Kovářová se ohradila proti formě odpovědi na její interpelaci, kterou jí poslal ve věci možného dotačního podvodu v případu Čapího hnízda, kvůli které opozice dokonce iniciovala zvláštní schůzi, na níž Andrej Babiš přednesl svůj projev. „Na můj dotaz ohledně dotačních podvodů přednesený během ústních interpelací na 42. schůzi mi pan tehdy tradičně nepřítomný ministr financí později odpověděl písemně těmito slovy – cituji: ‚Odpovědi na vaše otázky jsem poskytl ve svém projevu na 43. mimořádné schůzi Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky dne 23. března 2016.‘ Tím tato – v uvozovkách – odpověď končí. Já to považuji za skandální. Pokud bychom toto připustili, tak nám jako poslancům mohou ministři příště rovnou psát, abychom si odpovědi na naše dotazy vygooglovali. Vážený pane předsedo, zjednejte prosím pořádek a vysvětlete členům vlády, především panu ministru financí, že na ústní interpelace je třeba docházet a v případě absence poskytnout slušnou odpověď. Jsem přesvědčená, že sociální demokraté mají zájem o udržení parlamentní demokracie. Tolerování popsaných výstřelků ji podkopává“, prohlásila při interpelacích na premiéra poslankyně Kovářová.

Premiér Sobotka jí slíbil, že si nechá statistiku účasti vypracovat a bude mluvit s těmi ministry, kteří mají nejhorší účast. Jak slíbil, tak také učinil. Ze statistiky tak vyplývá, že největším absentérem je předseda hnutí ANO, místopředseda vlády a ministr financí Andrej Babiš. Jeho účast na interpelacích dosahuje pouhých 32%.

Celkem byl interpelován jednatřicetkrát, přičemž osobně odpovídal podle vládní statistiky v pouhých deseti případech. Těsně v závěsu za ním je první místopředseda ČSSD a ministr vnitra Chovanec, jehož účast na interpelacích je o pouhé procentu vyšší, než Babišova. Celkem byl interpelován třicekrát, chyběl na dvaceti z nich. Třetím hříšníkem je ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD), jehož účast na interpelacích je 35%. Naopak premiantem v účasti je ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL), jehož účast je 96%.

Bez názvu babisbabis(epa)