Miloš Holeček se specializoval na řízení občanskoprávní sporné Foto: ejustice.cz

Zemřel bývalý místopředseda Ústavního soudu Miloš Holeček

Ve věku 65 let dnes zemřel bývalý místopředseda a krátkodobě i předseda Ústavního soudu Miloš Holeček. V roce 1990 se podílel na přípravě Ústavy ČSR. O Holečkově úmrtí dnes večer informoval v tiskové zprávě bývalý mluvčí Nejvyššího soudu v Brně Petr Knötig. Bližší informace k Holečkově úmrtí nesdělil.

Podle Knötiga informaci o úmrtí přinesla bývalá předsedkyně Nejvyššího soudu Iva Brožová, která byla s Milošem Holečkem v posledních chvílích jeho života.

Holeček podle informací na webové stránce Ústavního soudu vystudoval práva na Právnické fakultě Univerzity Karlovy v Praze, kde promoval v roce 1975. „Ještě při studiu byl přijat za justičního čekatele Krajského soudu v Brně. Praxi vykonával na Městském soudě v Brně, kde byl po složení odborné justiční zkoušky a po zvolení soudcem z povolání Českou národní radou v roce 1976 ustanoven do funkce předsedy senátu Městského soudu v Brně,“ uvedl Knötig.

Podle něj se Holeček specializoval na řízení občanskoprávní sporné. V roce 1982 složil na Právnické fakultě Univerzity Karlovy rigorózní zkoušku z ústavního práva a občanského práva procesního a získal titul doktora práv. Od roku 1990 byl předsedou Městského soudu v Brně. V listopadu 1991 přešel na Krajský soud v Brně, kde působil ve funkci místopředsedy pro věci civilní.

V únoru 1990 Holečka jmenovalo předsednictvo České národní rady členem dočasné komise pro přípravu Ústavy ČSR. „Dne 15. července 1993 ho prezident republiky jmenoval soudcem Ústavního soudu České republiky a do funkce místopředsedy. Po rezignaci Zdeňka Kesslera byl jmenován předsedou Ústavního soudu. Jeho mandát skončil 15. července 2003,“ dodal Knötig.

(čtk)