Poslanec Dominik Feri s Miroslavem Kalouskem a Helenou Langšádlovou Foto: Facebook

Sněmovna odmítla návrh TOP09 zrušit přísedící, občanské spory budou dál rozhodovat senáty

Občanské spory u okresních soudů budou dát rozhodovat senáty, nikoli jen sami soudci. Sněmovna návrh TOP 09 na zrušení institutu přísedících zamítla už v dnešním úvodním kole v souladu se stanoviskem vlády ANO v demisi. Podle obhájců zachování přísedících je důležité, aby v občanských řízeních existoval laický prvek.

Poslanci TOP 09 poukazovali na to, že nynější praxe soudních senátů není přínosná a hospodárná. Senáty rozhodují u okresních soudů v civilní oblasti jen pracovní spory, jiné typy pří jim dosud zákonodárci nesvěřili a rozhodují je samosoudci. Přísedící jsou podle Dominika Feriho (TOP 09) často starší lidé, nemají právní vzdělání, někteří přistupují k funkci liknavě. Místa přísedících se navíc podle něho těžko obsazují.

Návrh na zamítnutí novely podal předseda poslanců ČSSD Jan Chvojka, připojil se k němu ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO). Podle něho je pošetilostí přísedící zrušit. Ministerstvo zvažuje podle něho různé úpravy institutu, mělo by je představit příští rok. Pro zamítnutí předlohy TOP 09 hlasovalo 98 poslanců zejména z řad ANO, Pirátů, KSČM a ČSSD ze 157 přítomných.

Novelu odsoudila Unie přísedících soudů. Předseda Lukáš Stehlík k tomu uvedl, že tento návrh z dílny TOP09 není zdaleka první, kterým někteří politikové široké veřejnosti ukazují povrchní a nedostatečnou znalost problematiky. „Účast veřejnosti na rozhodování soudů přináší do soudních síní civilní pohled a životní zkušenosti, které pozitivně vyvažují a doplňují formální stránku rozhodování soudů o osudech lidí. Přítomnost občanů v soudních senátech podporuje důvěru veřejnosti ve spravedlivou justici. Pohled do řady tradičních evropských demokracií, kde je laický prvek soudní moci pevně zakořeněn,
to jen potvrzuje. Zcela odmítám nepodložené paušální hodnocení přísedících jakožto ‚starých a liknavých‘. Věk jde ruku v ruce s životními zkušenostmi. Hodnocení, nebo dokonce vylučování osob z určitých činností na základě věku je nehorázné“, říká Stehlík s tím, že zamítnutí návrhu je v souladu se zdravým selským rozumem.

Ministerstvo spravedlnosti připravovalo před osmi lety návrh na zrušení účasti přísedících v senátech okresních soudů obecně, tedy i pro trestní věci. V minulém volebním období prosazoval zrušení institutu pro civilní spory tehdejší poslanec TOP 09 Martin Plíšek. Sněmovna novelu neprojednala ani v prvním čtení, spadla takzvaně pod stůl.

(čtk)