Soudce Vrchního soudu v Praze Ivan Elischer Foto: Areta Elischer

Soudce Elischer tvrdí, že policie je v jeho kauze podjatá, důkaz poskytlo VSZ v Praze

Soudce pražského vrchního soudu Ivan Elischer, který čelí obvinění z ovlivňování trestních řízení ve prospěch některých obžalovaných, tvrdí, že policie je v jeho kauze neobjektivní a podjatá. Ve věci podle něho obstarala nezákonné důkazy. Vyplývá to z tiskového prohlášení Elischerovy advokátky Lucie Kýčkové.

Právnička uvedla, že policisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu manipulovali v Elischerově kanceláři s věcmi a opakovaně nahlíželi do jeho pracovního počítače, odkud vzali několik protokolů o hlasování v trestních věcech. Kýčková zdůraznila, že tyto dokumenty, které nyní tvoří součást trestního spisu, jsou tajné a podléhají zvláštnímu režimu. „Lze se důvodně domnívat, že takovéto jednání je již na pomezí kázeňské či trestní odpovědnosti,“ napsala Kýčková.

Detailní informaci o tom, že policie docházela do kanceláře soudce a z počítače získala protokoly o hlasování v nesouvisejících trestních věcech, Česká justice už dříve informovala včetně stanoviska advokátky: „Při studiu trestního spisu jsme zjistili, že policejní orgán NCOZ (Národní centrála proti organizovanému zločinu, pozn. redakce) v rámci sledování kanceláře chodil ke klientovi jak domů, manipuloval tam s věcmi, ale hlavně pravidelně tam sjížděli pracovní PC klienta. Obhajoba by byla schopna v režimu práva tolerovat ono sledování, ale policejní orgán NCOZ při těchto krocích z PC, který má klient na pracovním stole umístěn, vytáhl i několik protokolů o hlasování v trestních věcech, jimž klient předsedal“, sdělila České justici Kýčková.

Důkaz poskytlo VSZ v Praze

Advokátka kritizuje také únik informací ze spisu do médií. Konstatovala rovněž, že minimálně jeden důkaz poskytlo policii Vrchní státní zastupitelství v Praze, které by přitom podle ní mělo zůstat nestranné, protože ve věci je dohledovým orgánem nad činností pražského městského státního zastupitelství, jež kauzu dozoruje.

„Nabízí se otázka, zdali celý postup a veškeré další nynější kroky vůbec mohou činit tyto subjekty a orgány, které jsou nesporně neobjektivní a minimálně podjaté,“ uvedla právnička.

Bradáčová: Jde o projev obhajoby

„Vrchní státní zastupitelství v Praze není ve věci činné, a tedy není žádný důvod, abychom veřejné vyjádření obhájkyně obviněného komentovali. Současně vnímáme veřejné prohlášení obhájkyně jako projev stylu jí vedené obhajoby,“ sdělila ČTK na žádost o reakci šéfka pražských vrchních žalobců Lenka Bradáčová. Mluvčí policejní centrály Jaroslav Ibehej věc komentovat odmítl s tím, že podávání informací z trestního řízení má vyhrazeno Městské státní zastupitelství v Praze.

Sedmapadesátiletý Elischer je od poloviny března ve vazbě. Hrozí mu až 12 let vězení za přijímání úplatků, zneužití pravomoci úřední osoby a nadržování Vietnamcům, které soudil v drogových kauzách. Podle vyšetřovatelů páchal trestnou činnost nejméně od května 2016. Zprostředkovatelem korupce byl údajně Hung Quoc Nguyen, který je také ve vazbě. Jeho „velmi blízké a nadstandardní vztahy“ se soudcem prý kriminalisté zadokumentovali nejpozději od července 2013. S mužem se Elischer scházel i ve své kanceláři v budově vrchního soudu.

Z rozhodnutí ministra spravedlnosti je Elischer v současné době dočasně zproštěn výkonu soudcovské funkce, a to až do pravomocného skončení trestního stíhání. Po tu dobu bude pobírat polovinu svého platu.
(čtk, ire)