Před pěti lety byla spuštěna Česká justice Foto: archiv

Česká justice slaví 5 let. Přečtěte si, čím jsme vás nejvíce oslovili

Sami v redakci jsme tomu nemohli uvěřit, ale Česká justice slaví již 5 let své existence. Portál byl spuštěn 18. ledna 2014. Kromě publikace tisíců článků jsme vás zaujali stovkami názorů v rubrice blogů nebo třeba odbornou konferencí na téma Trestní odpovědnosti právnických osob. Na podobné akce se můžete těšit i v budoucnu.

Jistě nepřekvapí, že nejvíce naše čtenáře zajímá zpravodajství z oblasti soudnictví. V těsném závěsu je advokacie a politika nebo připravovaná legislativa. Právě v monitoringu legislativy týkající se tuzemské justice nemá portál Česká justice na mediálním trhu konkurenci. Čím dál více také čtenáře oslovují názorové články. Oslavte s námi pětiletou existenci přehledem deseti nejpopulárnějších článků v historii existence České justice.

1. Duben 2016: ČR zavádí trestný čin hanobení životního stylu třídy i podněcování nenávisti k homo, trans a asexuálům

Jako první jsme informovali o revolučním návrhu z pera exministra spravedlnosti Roberta Pelikána. Po bouřlivé kritice nakonec resort oddělil kontroverzní část návrhu  významně ho osekal.

2. Prosinec 2015: Daniela Kovářová: Za teplo domova odpovídá žena, matka nikdy nepřestala potřebovat otce

Spor mezi konzervativním a liberálním pojetím rodiny rezonuje i na České justici. Důkazem toho byl rozhovor s exministryní spravedlnosti Danielou Kovářovou.

3. Leden 2015: Kritika náboženství je v Evropě chráněna Úmluvou, nelze omezovat svobodu kvůli náboženským skupinám

Rezoluci obsahující tuto výzvu a odsuzující politickou korektnost přijalo Parlamentní shromáždění Rady Evropy ve středu 28. ledna 2015 na svém nynějším zasedání ve Štrasburku.

4. Červenec 2017: Tragicky zesnul uznávaný odborník na trestní právo, docent Jiří Herczeg

Smrt předního odborníka na trestní právo šokovala nejen právnickou obec.

5. Březen 2018 Soudní dvůr EU zamítl návrh ČR na odklad zbraňové směrnice, protože byla přijata

Místopředseda Soudního dvora EU italský soudce Antonio Tizzano zamítl návrh České republiky na odklad provedení tzv. zbraňové směrnice předběžným opatřením.

6. Říjen 2017: Nedůstojné platy administrativy soudu? Nejhůře jsou na tom zapisovatelky

Platy administrativních pracovníků soudů zajímají čtenáře České justice dlouhodobě. Jkao jediní jsme se o problematiku začali zajímat do hloubky.

7. Listopad 2018: Rušno kolem spisu Čapí hnízdo. Inspekce si přišla pro otisky a DNA vyšetřovatelů

Žádný podobný případ jako je vyšetřování údajného padesátimiliónového dotačního podvodu známého pod názvem Čapí hnízdo nebudil v poslední době takovou pozornost nejen u veřejnosti, ale také v policejních kruzích.

8. Březen 2015: Ombudsmanka testovala hranou provokací realitní kanceláře, Romka podala žalobu za újmu

Ochránkyně upozornila poslance, že antidiskriminační zákon musí respektovat i soukromí vlastníci, pokud nemovitost nabízejí k pronájmu veřejně.

9. Červenec 2018: Radu vlády pro boj s korupcí povede nově premiér Andrej Babiš

I tuto zprávu jsme přinesli jako první.

10. Březen 2016: Komentář Václava Klause: Neplánované zápisky z cesty do předvolebního Německa

Německo se opět stalo bojištěm Evropy, napsal bývalý prezident ve sloupku pro českou justici. Šlo o nejčtenější názorový článek v naší historii.

(epa)