Premiér Andrej Babiš Foto: facebook

Radu vlády pro boj s korupcí povede nově premiér Andrej Babiš

Rada vlády pro koordinaci boje s korupcí coby poradní orgán vlády pro oblast boje s korupcí dozná změn ve svém složení. Dosavadním předsedou  byl ministr spravedlnosti a předseda Legislativní rady vlády. Nyní by měl boj s korupcí vést přímo premiér Andrej Babiš. Místopředsedou by se pak měl stát nový ministr spravedlnosti Jan Kněžínek. Vyplývá to z materiálů pro vládu, které má Česká justice k dispozici.

Na základě této změny se zvýší počet členů Rady ze současných 17 na 18 – předseda, čtyři místopředsedové z řad členů vlády a dalších 13 členů. Naposledy Radu opustila ombudsmanka Anna Šabatová.

Rada koordinuje a vyhodnocuje problematiku boje s korupcí a na základě poznatků z této oblasti předkládá vládě návrhy na přijetí opatření vedoucích ke snížení korupčního rizika v rámci činnosti veřejné správy a zvýšení její transparentnosti. O Akčním plánu vlády proti korupci česká justice informovala.

Obsahuje mimo jiné zavedení etického kodexu státních zástupců, který se zavázalo implementovat Nejvyšší státní zastupitelství, závazek otevřít diskusi o etickém kodexu soudců, boj proti podvodům s dotacemi EU a proti nejasné struktuře vlastníků firem. Plán obsahuje i sektorovou analýzu a úplnou eliminaci korupce ve zdravotnictví.

(epa)