Roman Švaňhal přišel o talár Foto: Televize Vysočina

Bývalý předseda soudu Roman Švaňhal čelí obžalobě z týrání

Případ bývalého předsedy Okresního soudu ve Žďáru nad Sázavou Romana Švaňhala dospěl do další fáze. Státní zástupce Václav Mastný z Okresního státního zastupitelství v Třebíči na soudce, který je dočasně zproštěný funkce, podal podle informací České justice obžalobu. Švaňhal se měl údajně dopustit zločinu týrání osoby ve společném obydlí. Konkrétně se měl chovat násilnicky ke svojí družce.

Právě kvůli trestnímu stíhání Švaňhala exministr spravedlnosti Robert Pelikán zprostil v polovině roku 2018 jak taláru, tak předsednické funkce. Jeho stížnost pak resort odmítl z důvodu, že soudce se chtěl bránit důkazy z trestního řízení. Švaňhal podal proti rozhodnutí ministerstva rozklad, o kterém dosud nebylo rozhodnuto. A to zřejmě právě kvůli tomu, že trestní řízení se posunulo do další fáze. „Dne 22.3.2019 byla na JUDr. Romana Švaňhala, Ph.D., k Okresnímu soudu ve Žďáru nad Sázavou podána obžaloba. S ohledem na termín nápadu zatím nebyly ve věci učiněny žádné úkony směřující k jejímu skončení,“ sdělil České justici mluvčí Ministerstva spravedlnosti Vladimír Řepka.

Obžaloba byla podána ke žďárskému soudu. To potvrdila i jeho mluvčí Klára Sklenářová. „Co se týká obsahu podané obžaloby, případně dalšího procesního postupu ve věci, k tomu Vám pochopitelně bližší informace sdělit nelze, neboť není možné, aby tyto informace věděla média dříve než strany řízení,“ dodala.

Dá se ale očekávat, že soudci žďárského soudu se z případu vyloučí pro podjatost vzhledem k tomu, že Švaňhal byl jejich nadřízený.

Obžalovaný soudce obvinění z týrání odmítl a loni prohlásil, že se stal „obětí dlouhodobě plánované provokace, účelové manipulace, šikany a cílené kriminalizace mojí osoby matkou mého nezletilého syna, která se tohoto jednání dopustila ve snaze docílit soudního rozhodnutí na jehož základě jí bude syn svěřen do výlučné péče“. To jeho někdejší družka Eva Galašová, ke které se měl chovat násilnicky, odmítla. Za týrání osoby ve společném obydlí hrozí podle trestního zákoníku trest odnětí svobody na šest měsíců až čtyři roky. Páchá-li takovou činnost delší dobu, trest může být až do výše dvanácti let odnětí svobody.

V roce 2011 Švaňhal ve funkci předsedy Okresního soudu ve Žďáru nad Sázavou nahradil současného ústavního soudce Tomáše Lichovníka. Soudil například známou kauzu záměny dětí v třebíčské porodnici. Vedením soudu byla na dobu neurčitou pověřena soudkyně Tamara Karásková.

Eva Paseková