Roman Švaňhal přišel o talár Foto: Televize Vysočina

Bývalý předseda soudu podal rozklad kvůli zproštění funkce, družka odmítá nařčení z manipulací

Bývalý předseda Okresního soudu ve Ždáru nad Sázavou Roman Švaňhal se brání proti svému zproštění funkce předsedy i soudce. Ministerstvo spravedlnosti už dříve zamítlo jeho námitku proti odejmutí taláru. Proti rozhodnutí podal Švaňhal rozklad proti rozhodnutí správního orgánu. Exministr spravedlnosti Robert Pelikán Švaňhala zprostil funkce kvůli probíhajícímu trestnímu stíhání pro obvinění ze spáchání zločinu týrání osoby ve společném obydlí. Jeho někdejší družka České justici napsala, že odmítá slova o manipulaci, která soudce pronesl na její adresu.

Švaňhal na začátku července prohlásil, že se stal „obětí dlouhodobě plánované provokace, účelové manipulace, šikany a cílené kriminalizace mojí osoby matkou mého nezletilého syna, která se tohoto jednání dopustila ve snaze docílit soudního rozhodnutí na jehož základě jí bude syn svěřen do výlučné péče“.

Tvrzení jeho někdejší družka Eva Galašová odmítá ve vyjádření, které České justici zaslala.
V něm popisuje, že trestní stíhání proti JUDr. Švaňhalovi bylo zahájeno
z důvodu jeho násilného jednání vůči ní a v té době ještě neprobíhal opatrovnický spor kvůli nezletilému dítěti. „Moje trestní oznámení a následný postup orgánů činných v trestním řízení je důsledkem nezákonného jednání JUDr. Romana Švaňhala, PhD. a nejedná se o účelovou manipulaci, šikanu, cílenou kriminalizaci ani snahu znevěrohodnit osobu JUDr. Švaňhala,“ uvedla Galašová.
Rozklad, který Švaňhal podal, zatím ministerstvo spravedlnosti stále řeší. „Rozklad ještě nemám, nic mi doručeno nebylo. Od začátku července se nic nezměnilo,“ uvedl nyní soudce. „Ve věci pana soudce Romana Švaňhala dosud nebylo rozhodnuto. Datum rozhodnutí rozkladové komise v tuto chvíli nelze předjímat,“ reagoval na dotaz České justice mluvčí Ministerstva spravedlnosti Vladimír Řepka.
Resort stížnost Švaňhala proti dočasnému zproštění z funkce soudce odmítlo z důvodu, že soudce se chtěl bránit důkazy z trestního řízení. „Hodnocením takovýchto důkazů by správní orgán nepřípustně zasahoval do činnosti orgánů činných v trestním řízení. Prodloužením lhůty pro obstarávání důkazů, které nelze pro dané správní řízení využít, by byl také minimálně zčásti zmařen účel dočasného zproštění výkonu funkce soudce i výkonu funkce předsedy soudu. Z těchto důvodů nebylo žádosti účastníka řízení vyhověno,“ sdělila už dříve České justici zástupkyně tiskového odboru Alžběta Šírková.
Švaňhal v roce 2011 ve funkci předsedy Okresního soudu ve Žďáru nad Sázavou nahradil současného ústavního soudce Tomáše Lichovníka. Soudil například známou kauzu záměny dětí v třebíčské porodnici. Vedením soudu byla na dobu neurčitou pověřena soudkyně Tamara Karásková.
(epa)