Roman Švaňhal přišel o talár Foto: Televize Vysočina

Kvůli sporu o dítě přišel o talár. Soudce se podle ministerstva chtěl bránit důkazy z trestního řízení

Odloučení s družkou a spor o opatrovnickou péči nezletilého dítěte skončil trestním stíháním předsedy Okresního soudu ve Žďáru nad Sázavou Romana Švaňhala. Ten se zlobí, že mu ministerstvo spravedlnosti při řízení o dočasném zproštění funkce soudce i předsedy neprodloužilo lhůtu k vyjádření. Podle ministerstva nebyly důkazy, které se chystal předložit, relevantní. Předseda brněnského krajského soudu Milan Bořek již vypsal výběrové řízení na nového předsedu žďárského soudu.

Důkazní materiály, které chtěl Švaňhal předložit, nejsou podle ministerstva pro správní řízení o dočasném zproštění funkce relevantní, neboť se vztahují k okolnostem jeho trestního stíhání, případně k řízení o svěření jeho syna do péče jednoho z rodičů. „Hodnocením takovýchto důkazů by správní orgán nepřípustně zasahoval do činnosti orgánů činných v trestním řízení. Prodloužením lhůty pro obstarávání důkazů, které nelze pro dané správní řízení využít, by byl také minimálně zčásti zmařen účel dočasného zproštění výkonu funkce soudce i výkonu funkce předsedy soudu. Z těchto důvodů nebylo žádosti účastníka řízení vyhověno,“ sdělila České justici zástupkyně tiskového odboru Alžběta Šírková.

Důvodem Švaňhalova zproštění funkce předsedy Okresního soudu ve Žďáru nad Sázavou i funkce soudce byl fakt, že předseda Krajského soudu v Brně Milan Bořek exministra spravedlnosti Roberta Pelikána informoval, že Švaňhal je trestně stíhán pro podezření z týrání osoby žijící ve společné domácnosti. Švaňhal obvinění odmítá. „Celá věc má i ten přesah, že dokládá, jak jsou soudci zranitelní, na rozdíl od ostatních osob v případě, že se ocitnou ve složité rodinněprávní situaci, a jsou vystaveni účelové kriminalizaci, která se v současnosti už bohužel stala běžnou součástí boje některých rodičů o dítě v opatrovnických řízeních“, uvedl už dříve v rozhovoru pro Českou justici.

Švaňhalovo provinění zpochybnil jeho nadřízený Milan Bořek. Ten obdržel dva návrhy na zahájení kárného řízení. Jeden pochází od jeho někdejší družky a druhý od lékařky. „V celé věci probíhá důkazní řízení, do kterého podle mého názoru ministerstvo spadlo velmi nešťastným způsobem. Zproštěním doktora Švaňhala z funkce ho staví do ne příliš dobré pozice v rodinněprávním sporu,“ uvedl předseda brněnského krajského soudu.

Vedením žďárského okresního soudu jím byla na dobu neurčitou pověřena soudkyně Tamara Karásková. Předseda krajského soudu zároveň vypsal výběrové řízení na pozici řádného předsedy, protože Švaňhalovi by i tak v říjnu tohoto roku mandát vypršel. „Jmenoval jsem i výběrovou komisi, předsedkyní jsem jmenoval Lenku Prokšovou z pobočky Krajského soudu v Jihlavě,“ řekl České justici Bořek. V pětičlenné komisi by měl zasednout i zástupce ministerstva.

Dočasné zproštění trvá do pravomocného skončení trestního stíhání. Soudce bude po tu dobu pobírat polovinu svého platu.

(epa)