Kriminalita na internetu roste, z větší části je skrytá Foto: pixabay

Vojenské zpravodajství začne monitorovat kyberprostor

Vojenské zpravodajství začne nepřetržitě monitorovat sítě elektronických komunikací a kyberprostor. Provozovatelé sítí budou povinni zajistit rozhraní pro připojení zpravodajských sond a strpět tato zařízení. Důvodem jsou obrana, bezpečnostní zájmy státu i odvrácení hrozby demokratickým základům státu. Povinnosti nově stanoví novela zákona o Vojenském zpravodajství.

Jde o program soustavného sběru dat o společnosti a činnostech, které se ve společnosti odehrávají jakožto i o účinný mocenský nástroj státu.

Zákon o Vojenském zpravodajství má doznat značné změny a zavést nové povinnosti pro vojenské zpravodajství i pro provozovatele sítí: „Nově je Vojenskému zpravodajství v zájmu zajišťování povinností při zajišťování obrany v kybernetickém prostoru svěřena pravomoc tento prostor monitorovat, tedy nepřetržitě vyhodnocovat neadresná data v kybernetickém prostoru tak, aby bylo zaručeno včasné zjištění bezpečnostních hrozeb pro důležité zájmy státu, posouzení míry jejich intenzity, závažnosti jejich důsledků a způsobu jejich zastavení nebo odvrácení v kybernetickém prostoru,“ uvádí se v důvodové zprávě.

Zpráva zdůrazňuje, že nepůjde o sledování komunikace konkrétních osob, ale „jedině o neadresný, necílený monitoring, jehož účelem bude zachytit a signalizovat nestandardní chování na monitorovaných sítích, a tím včas upozornit a reagovat na ohrožení bezpečnosti kybernetického prostoru“. Jelikož nepůjde o cílené sledování, nebylo možné do návrhu zákona vložit jakékoli mechanismy kontroly a nezávislé povolovací procesy, dodává zpráva.

Soukromníci budou muset napíchnout své sítě Jak se Vojenské zpravodajství k datům dostane? Přes soukromé provozovatele sítí, kterým  uloží novela povinnosti: „V zájmu zajištění předpokladů pro monitorování kybernetického prostoru jsou návrhem zákona stanovena pravidla, která umožní Vojenskému zpravodajství ukládat povinnosti provozovatelům sítí a služeb elektronických komunikací. I v tomto případě je úprava provedena tak, aby respektovala ústavní zásady, v daném případě zásadu, ,že nikdo nesmí být nucen činit, co zákon neukládá´; proto je zákonem upraveno, jaké povinnosti budou právnickým a fyzickým osobám v souvislosti s plněním úkolů kybernetické obrany uloženy,“ stojí v důvodové zprávě. Provozovatelé budou muset rozhodnutím ministerstva  obrany pro zpravodajce zřídit rozhraní a umožnit vložení zpravodajské…

Celý článek si můžete přečíst v MEDIA NETWORK MAGAZÍNU.
Přístupný je pro předplatitele.

Jste-li předplatitel, přihlásit se můžete zde.Přihlásit

Chcete-li se stát předplatitelem, jděte zde.Předplatit

Irena Válová