Poněkud rozmarný skotský podzim

0
Poněkud rozmarný skotský podzim
Separatisté, kteří usilovali o ukončení 307 let trvající unie Skotska s Anglií, sice uspěli v Glasgowě, kromě toho však ovládli pouze tři další okrsky a to na celkové vítězství nestačilo. Druhé největší město Edinburgh naopak ovládli unionisté ještě větším rozdílem než separatisté Glasgow.

Víkend v Edinburghu zdál se být poněkud rozmarným. Jen několik dní před referendem o nezávislosti Skotska průzkumy překvapily – zastánci samostatnosti poprvé vedli! Je jedno, že jen o dvě procenta a de facto jen na několik málo hodin, než se objevil další průzkum, který vše vrátil zpátky na pravou míru vlády ve Westminsteru.

Alex Salmond dosáhl svého. David Cameron putoval na kobereček ke královně, která prý byla podle médií značně nervózní, byť musí zachovávat na veřejnosti neutralitu. A netrvalo dlouho a byla na světě zpráva, že Kate je opět v očekávání.

Královna má evidentně pro strach uděláno. Nechce být panovnicí, které se Commonwealth rozpadne pod rukama. A proto se není co divit, že je vládkyní, o které vypovídají více než slova činy. Není navíc náhodou, že je od srpna, kdy se průzkumy začaly rapidně naklánět na stranu přívrženců nezávilosti, ve svém letním sídle Balmoral, právě ve Skotsku. Ano, jezdí sem každý rok, nicméně letos si zde pobyt protáhla. Skotsko miluje, strávila tu většinu svého dětsví, jezdí sem celkem na 4 měsíce v roce a uchýlila se sem například i v roce 1997, s princi Williamem a Harrym, když zemřela princezna Diana. Prý jen tady dokáže jednoduše vypnout a odpočívat. A jen tak se proto Skotska nehodlá vzdát.

To ale ani vláda ve Westminsteru. Ono totiž ztratit 5,3 milionu Skotů by znamenalo jak ztrátu jistoty na mezinárodním, tak i finančním poli. Británie by mohla rychle přijít o pozici velmoci, nemluvě už vůbec o evropské scéně. Je už téměř jisté, že samostatné Skotsko by nebylo členem EU. Problém ale je, že právě Skoti jsou na ostrovech těmi nejproevropštějšími – David Cameron by tak ztrátou Skotska mohl přijít o cenné hlasy ve slibovaném referendu o setrvání Velké Británie v Evropské unii.

Bez zajímavosti není ani fakt, že zatímco konzervativci mají v parlamentu jen jediného Skota, opoziční Labour Party jich má hned 41. Levice by tak zcela jistě ztratila šanci vyhrát příští celonárodní volby, kde jí průzkumy zatím dávají alespoň jakous takous šanci na vítězství. Z dnešního pohledu se tak zdá být chybou, že kdysi David Cameron nedal Alexi Salmondovi šanci, aby v referendu nebyla jen možnost volby „ANO“-„NE“, ale také „NE, ALE VÍCE PRAVOMOCÍ“. Už teď prý totiž stejně existuje hned několik scénářů, co Skotům nabídnout, pokud milostivě řeknou „NE“ samostatnosti. Navíc je jasné, že podobné požadavky zazní od Walešanů a destabilovat se znovu může i Severní Irsko. Na lepší časy se tak na ostrovech zřejmě hned tak blýskat nebude.

Skotské osamostatnění může mít nemalý dopad samozřejmě také na ekonomiku jak Británie, tak ale i samostatného Skotska. Jak velký díl britského dluhu si Skoti odnesou? Co se stane s librou? Alexi Salmondovi možná ještě nedošlo, že exportem whisky a ropou ze Severního moře všechny dluhy nezalátá, natož aby se jeho nové zemi vedlo stejně dobře, jako malým svižným evropským ekonomikám. Věděli jste například, že pro Skoty jsou skotské univerzity zadarmo (zatímco Britové na těch svých platí vysoké školné)? A využívají i mnohé další výhody, o které samozřejmě okamžite přijdou: škrtat se bude v oblasti sociální a zdravotní. A nahoru by šly jednoznačně také účty za jídlo a veškeré energie.

Británie bez Skotska ztratí zcela jistě post 6. největší ekonomiky světa. Libra díky průzkumům ohledně skotského referenda začala rapidně klesat – jen za minulý týden o tři procenta vůči dolaru. A tento trend může trvat po celých 18 měsíců, než se dohodne případný „rozvod“ obou zemí.

A co víc, otazník by visel i nad tím, zda by „mini-Británie“ měla mít i nadále křeslo v OSN, být mezi 7 největšími ekonomikami světa, nebo kam se přesunou 4 jaderné ponorky, kotvící v současnosti právě ve Skotsku. A tak dále a tak dále…

Už teď je jasné, že právě toto referendum, bude mnohem těsnější, než se na první pohled zdálo. Zastánci Spojeného království by ale ještě neměli stahovat kalhoty. Jak známo, ůkolem předvolebních průzkumů je ovlivnit atmosféru kampaně. Pokud hlásí, že jedna strana je značně v předstihu před tou druhou, média ztratí zájem. Stejně jako voliči, kteří nabudou dojmu, že vše je už stejně rozhodnuto a tak zůstanou doma. To ale po událostech poslední dní velmi pravděpodobně nehrozí. Mnozí analytici předpokládají, že v den D se většina lidí nakonec přikloní ke status quo, nebo odvolí stejně, jako plánuje můj známý – on zvolí nezávislost, zatímco manželka bude proti, a domácnost si tak zachová neutralitu!

A dobrá zpráva na závěr – podle červnového průzkum si 62 % Skotů přeje, aby královna zůstala i v případě osamostatnění nadále jejich hlavou státu – stejně, jako stojí v čele Kanady, Austrálie a Nového Zélandu. Ať tak nebo tak, Balmoral si evidentně ve svém dominiu podrží!

Tereza Matysová