Bývalá poslankyně a ministryně obrany za TOP 09 Vlasta Parkanová Foto: TOP 09

Náhubek pro obviněné: Nesmí se veřejně hájit spisem

Rozklad advokáta Tomáše Sokola proti pokutě 16 tisíc korun udělené Vlastě Parkanové za způsob obhajoby zveřejněním částí trestního spisu v její vlastní věci známé jako případ CASA zamítl minulý týden ředitel Úřadu pro ochranu osobních údajů Igor Němec. Rozhodnutí je pravomocné. Informaci České justici potvrdil mluvčí Úřadu pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ) David Pavlát.

Padlo tak dlouho očekávané rozhodnutí, které může ovlivnit způsob vedení trestního řízení. Informace z trestního řízení zveřejněním obsahu výslechů osob nebo jiných částí spisu podle tohoto rozhodnutí nesmí podávat obviněný ani jeho advokát v rámci obhajoby, ale ani jiné osoby. Tímto by ve skutečnosti stát získal monopol na informování o trestním řízení až do řízení před soudem. Kdokoli zmíní obsah spisu, dopouští se správního deliktu – včetně novinářů.

Podle ÚOOÚ je totiž obsah protokolů osobním údajem a policie je správcem těchto údajů. V takové situaci má každý, kdo přichází do styku s osobními údaji v trestním spise, povinnost mlčenlivosti. Tuto povinnost mají jak jednotliví policisté, státní zástupci, tak ovšem i všechny další osoby, které v rámci plnění zákonem stanovených oprávnění a povinností přicházejí do styku s osobními údaji, tj. znalci, tlumočníci, ale i svědci nebo sami obvinění a jejich obhájci, poškození a jejich zmocněnci, domnívá se ÚOOÚ.
Smysl stanovené povinnosti mlčenlivosti je podle ÚOOÚ v tom, že obvinění nemají žádnou jistotu, zda osobní údaje budou zveřejněny v řízení před soudem, které je veřejné, neboť řízení tam nemusí dospět, a obecně v ochraně soukromí dotčených osob až do té doby, dokud nebudou v souladu se zákonem zveřejněny.

Znamená to, že v ČR může vzniknout skupina obviněných lidí, o kterých se veřejnost vůbec nedozví.

Podle dřívějšího stanoviska  JUDr. Sokola taková interpretace zákona odnímá právo obviněnému a komukoli dalšímu byť jen zmínit obsah trestního spisu a nastoluje jakousi variantu inkvizičního procesu, což nelze v civilizované zemi a v právním státě přijmout.

Rozhodnutí popírá zásadu, že obviněný má právo hájit se způsobem, jakým uzná za vhodné, a to nejen procesně, ale též má právo svobodně o své věci hovořit a hájit se před veřejností, uvedl již dříve Tomáš Sokol. Úřad podle něho mimo jiné vůbec nebere v úvahu Ústavou zaručenou svobodu slova. Celý text zamítnutého rozkladu je stále umístěn na www.parkanova.cz.

JUDr. Tomáš Sokol zatím poslední rozhodnutí ÚOOÚ nekomentoval s tím, že nedisponuje svolením klienta. Bez odpovědi zatím ponechal otázku, zda a jaké učiní další kroky.

V případu CASA obviněná exministryně obrany Vlasta Parkanová publikovala části trestního spisu vedeného v její věci a protokoly 37 výslechů členů vlády a dalších osob v rámci své obhajoby před veřejností na vlastní webové stránce www.parkanova.cz v srpnu 2013. Ke zveřejněným protokolům o výsleších přidala poznámku, že obsah nebude v rámci objektivity nijak komentovat. Ve většině zveřejněných policejních dokumentů stojí, že dotyčný svědek si nevzpomíná.

Mezi dokumenty jsou mimo jiné protokoly o výsleších členů tzv. druhé Topolánkovy vlády ODS, KDU-ČSL a Zelených, například Petra Nečase, Jiřího Pospíšila, Ivana Langera, Karel Schwarzenberga, Martina Bursíka, Michaela Kocába nebo Martina Římana.

Dva týdny po zveřejnění dokumentů zahájil s Parkanovou řízení pro přestupek Úřad pro ochranu osobních údajů, zatímco vyšetřující policejní orgán – Úřad pro odhalování korupce a finanční kriminality – zaslal stížnost na chování obhájce Parkanové Tomáše Sokola České advokátní komoře (ČAK) s upozorněním, zveřejnění obsahu spisu může být shledáno trestným činem neoprávněné nakládání s osobními údaji. ČAK rozhodla, že zveřejnění nemusí být etické, avšak je zákonné.

V říjnu loňského roku pak od ÚOOÚ dostala Vlasta Parkanová pokutu ve výši 16 tisíc korun, proti které podal její obhájce Tomáš Sokol již zmíněný a aktuálně zamítnutý rozklad.

Irena Válová