Jak dopadl zátah na growshopy? Foto: archiv

Advokát v kauze growshopů: Vládne tu farmaceutická lobby a nevědomost

Ústavní soud včera zamítl stížnost dvou bývalých provozovatelů growshopu v Lomnici nad Popelkou proti odsouzení za trestný čin šíření toxikomanie k podmínce s osmnáctiměsíčním odkladem. Podle obhájce Milana Bedroše jeho klienti neměli v obchůdku nic nezákonného. Problém vidí v nekvalitním zákoně.

Po rozhodnutí soudu jste prohlásil, že zvítězila společenská poptávka nad zdravým rozumem. Můžete společenskou poptávku konkretizovat?

Asi tři roky tady probíhají diskuze na úrovni odborníků i v parlamentu o tom, že by se marihuana nějakým způsobem sešněrovala tak, aby bylo možné kladné stránky vyzdvihnout a samozřejmě vymyslet represivní část, aby bylo potíráno její zneužívání. V každém případě je jasné, že marihuana je i léčivem. Je to samozřejmě psychotropní látka, ale i léčivo. Ta vůle tady není. Široká veřejnost není informovaná. Lobby farmaceutických firem je obrovská. To mi nikdo nevyvrátí. Vezměte si babičku a dědečka, kteří mají nějaké potíže a pomáhá jim pouze marihuana. Oni si ji ale nemohou vypěstovat za pár korun, ale musí každý měsíc kupovat drahé léky za šest tisíc korun, aby ulehčili svému zdravotnímu stavu, které vyrábějí farmaceutické firmy.

V čem spočívá ona společenská zakázka?

V propletenci lobbingu a občanské nevědomosti. Každý se může v průběhu svého života dostat do takové pozice, že mu nepomůže nic jiného, ani léky, než v uvozovkách přiblblá marihuana, kterou si máte možnost vypěstovat. Jakýkoliv zákaz pěstování je hloupý, protože zákaz znamená zkoušení, obcházení atd. Společnost, v tomto případě politici a parlament, nehledají takové cesty, aby se tohle nějakým způsobem napravilo. Aby se pozitivní stránka vyzvedla, negativní potlačila a sešněrovalo se to nějakým zákonným rámcem. Nic pro to nedělají, jenom mluví, mluví, mluví, slibují, slibují, slibují, a pak to takhle dopadá.

Nález Ústavního soudu potvrdil pozici orgánů činných v trestním řízení, podle níž je trestné najít na jednom místě semena, veškeré potřeby pro pěstování a rady…

Klienti neměli ve svém krámku nic, co by bylo zakázáno. Ať to byla semena, prostředky pro pěstění, časopisy. Nic nebylo zakázáno. Oni v podstatě na jenom místě informovali své klienty, aby se vyvarovali vážných chyb. Na jedné hromadě měli všechny povolené propriety, ale bohužel soudy, aniž by to bylo zákonem nějak určeno, vydedukovaly, že spojitost těchto věcí je trestným činem šíření toxikomanie. Tohle můžou pro příště říct lékárnám, kutilským marketům, zahradnictvím. Tohle je prostě zvůle. Stát a politici by to měli urychleně napravit. Osobně jsem proti toxikomanii, ale marihuana není takové zlo, jako je například kokain nebo heroin. Nemá jenom negativní, ale i velmi pozitivní stránky. A tyto je potřeba vyzvednout.

Nález je interpretován i tak, že de facto legalizuje loňské masivní razie proti majitelům growshopů…

Tuhle kauzu jsme rozjeli před třemi léty a dneska má ten důsledek, že v loňské roce, soudě podle médií, zavřeli desítky growshopů bez pardónu. Já nevím, co v těch prodejnách bylo, takže se nechci dostat do nějaké polemiky, ale co se týče mých klientů, ti neměli v obchodě nic, co by bylo zakázáno.

Kdyby zvítězil zdravý rozum, jak by podle vás vypadalo?

Budu se opakovat. Někdo by měl konečně vyzdvihnout pozitivní stránku věci, aby ti nemocní mohli za pár korun mohli tu rostlinu v klidu vypěstovat, v klidu sklidit a udělat si z ní například masti. Stát by neměl všechno šmahem zarazit, ale vymyslet, jak bude zneužívání trestat. Oni teď trestají všechny bez rozdílu, a v tom není zdravý rozum.

Jaké bude mít rozhodnutí soudu důsledky?

Do té doby, než legislativci změní zákon, tak soudci v této fázi nemohou dělat nic jiného. Pan profesor Jan Musil (soudce zpravodaj – pozn. red.) po skončení jednání naznačil, že soudci nemůžou předjímat špatný zákon. Sám přiznal, že Ústavní soud, bohužel, není od toho, aby napravoval chyby parlamentu. Je potřeba, aby někdo změnil zákon tak, aby řešil nejen negativní, ale i pozitivní dopad. Šéf Národní protidrogové centrály Jakub Frydrych pak právě na základě rozhodnutí proti mým klientům loni rozjel tu velkou akci, kdy pozavírali growshopy a lidi, kteří se kolem toho motali, trestně stíhají. Já se s tím nemohu ztotožnit. Mí klienti neměli v obchodě nic nezákonného. Na základě prezidentské amnestie jsou sice čistí, ale to problém neřeší.

-dph-