První vítězství Italů v diplomatické válce. Indie nepoužije protipirátský zákon. Foto: archiv

Italské námořníky nepopraví, teď jim v Indii hrozí vězení

Generální prokurátor Indie uvedl v pondělí před Vrchním soudem, že prokuratura nemá v úmyslu obžalovat dva italské námořníky Massimiliana Latorreho a Salvatore Gironeho podle antipirátského zákona.

Podle zvláštního antipirátského zákona čelili ještě minulý týden oba námořníci možnému trestu smrti. Jak uvedla v pondělí britská BBC, budou ale oba Italové v Indii dále souzeni a bude proti nim použito trestní právo. Hrozí jim mnohaleté tresty vězení.
Latorre a Girone doprovázeli v roce 2012 italský ropný tanker, když 38 kilometrů od indického pobřeží ve státě Kerala spustili palbu a zabili dva muže. Námořníci opakovaně uvedli, že si rybáře spletli s piráty a že stříleli pouze varovné výstřely. Oba stále čekají na proces a už druhým rokem žijí a pracují na italském velvyslanectví v New Delhi.

Případ velmi narušil vztahy mezi Indií a Itálií. Představitelé Itálie se opakovaně zastávají svých občanů a bojují za jejich návrat do Itálie. Zadržování Gironeho a Latorreho Itálii pobouřilo také proto, že použitím antipirátského zákona byla Itálie zařazena mezi pirátské země.

Komisař EK pro průmysl Antonio Tajani, který je Ital, již dříe navrhl zmrazení obchodních pohovorů s Indií, italský ministr obrany Mario Mauro vyhrožuje, že Itálie se stáhne z protipirátských misí NATO a OSN, pokud nebude Gironemu a Latorremu umožněno “se ctí se vrátit domů do Itálie”. Minulý týden stáhla Itálie svého velvyslance ke konzultacím do Říma.

-ire-