Ukrajinští demonstranti mají podporu i v Praze. Foto: Mediafax

Rada Evropy vyzvala Ukrajinu k demokracii, nabízí právní pomoc

Ukrajinu, jeden ze členských států Rady Evropy, vyzval generální tajemník Rady Evropy Thorbjorn Jagland k ukončení násilí a řešení situace na Ukrajině demokratickými prostředky v parlamentu.

“Silně odsuzuji obnovený výbuch násilí v Kijevě, který vyústil ve ztráty na životech. Vyzývám všechny politické síly na Ukrajině, aby se zachovaly zodpovědně a upustily od dalších násilných akcí. Rada (ukrajinský parlament) by měla začít vážnou debatu, jak ukončit krizi. Rada Evropy je připravena pomoci Ukrajině prostřednictvím ústavních a právních odborníků,” uvedl Jagland.

Jaglandovo prohlášení, které nestraní žádné ze stran konfliktu, získalo podporu Výboru ministrů členských zemí Rady Evropy. Parlamentní shromáždění Rady Evropy začalo situaci na Ukrajině soustavně monitorovat.

Rada Evropy je organizace, která sdružuje 47 evropských států. Jednou z institucí Rady Evropy je Evropský soud pro lidská práva. Úmluva o ochraně základních práv a svobod byla mezi členskými státy Rady Evropy uzavřena v roce 1950 a v roce 1959 byl zřízen soud. Z každé země všech 47 členských států Rady Evropy je zvolen jeden soudce.

-ire-