Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD). Foto: Mediafax

Ředitel lékového ústavu zastavil tendry za 327 milionů

Nový ředitel Státního ústavu pro kontrolu léčiv Zdeněk Blahuta zrušil výběrová řízení za 47 milionů korun. Další podezřelé zakázky v hodnotě 280 milionů korun pozastavil. Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD), který z čela ústavu před dvěma týdny odvolal ředitele Pavla Březovského, zároveň do SÚKLu vyslal ministerskou kontrolu.

Na možné nesrovnalosti v hospodaření ústavu upozornil tendr na PR služby za 20 milionů korun, který byl jedním z důvodů Březovského okamžitého odvolání.  Následná rychlá kontrola běžících nebo připravovaných výběrových řízení, kterou nechal provést nový ředitel Blahuta, ukázala na další možné zdroje nehospodárného nakládání s prostředky. Součet zrušených a pozastavených zakázek činí dohromady 327 milionů korun, tedy podstatou část investičního plánu ústavu pro rok 2014. Ten počítal s částkou 358 milionů.

Jako příklad podezřelé zakázky Blahuta uvedl výběrové řízení na datová centra v oblasti IT. „Chystalo se vyvedení financí v objemu řádově za 160 milionů korun,“ uvedl ředitel SÚKL Blahuta. Peníze měly být vyvedeny mimo režim veřejné zakázky prostřednictvím mediace jiným subjektem. Pro koho měla být zakázka připravena, ale Blahuta odmítl říct. Podle informací České justice mělo být výběrové řízení obejito zneužitím autorských práv při nákupu licencí.

„Důvod mého rychlého rozhodnutí byl základní, kromě dlouhodobé nespokojenosti s činností SÚKL to byly velmi vážné indicie týkající se plánovaného vyvádění prostředků v oblasti projektů IT ze SÚKL,“ dodal ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček.

Bližší představu o rozsahu podezřelých zakázek by měl přinést forenzní audit, který Blahuta do SÚKLu povolal. Jeho závěry by měly být známy do několika týdnů. Ministr zdravotnictví řekl, že pokud by se potvrdila podezření o spáchání trestného činu, podá jeho úřad trestní oznámení.

Březovského ministr zdravotnictví odvolal před dvěma týdny. Nově instalovaný ředitel Zdeněk Blahuta druhý den odvolal i tři své podřízené – náměstka pro odborné činnosti Filipa Vrubela, ekonomického náměstka Petra Noska, který dříve působil jako náměstek na ministerstvu zdravotnictví, a náměstka pro oblast IT Pavla Veselého.

Robert Malecký