Soud osvobodil Brooksovou v jednom z pěti bodů obžaloby

Soud v Londýně ve čtvrtek osvobodil bývalou šéfredaktorku bulvárního nedělníku News of the World (NoW) Rebeku Brooksovou v jednom bodě obžaloby, ale další čtyři obvinění ponechal beze změny. Rebekah Brooksová, která je souzena kvůli telefonním odposlechům v NoW, v nabité soudní síni zahájila svoji obhajobu. Uvedla, že o odposleších ze strany svého bývalého listu vůbec nevěděla.

Soudce John Saunders řekl porotě, aby se nezabývala obviněním, že se Brooksová snažila 4000 librami (nyní asi 130.000 Kč) uplatit veřejného činitele za snímky prince Williama v bikinách. Snímky z večírku vojenské akademie v roce 2006, na který šel William v kostýmu Bond girl, vyšly v bulváru The Sun. Brooksová byla tehdy jeho šéfredaktorkou.

The Sun, stejně jako NoW a seriózní listy The Times a The Sunday Times patří mediálnímu magnátovi Rupertu Murdochovi. Brooksová byla šéfkou všech Murdochových listů až do července 2011, kdy byla nucena odejít kvůli skandálu kolem odposlechů v NoW. Murdoch v červenci 2011 nechal nedělník uzavřít během skandálu, který otřásl britskou mediální i politickou scénou.
Soudce Saunders dnes řekl, že Brooksová je nevinná v případě obžaloby z korupce veřejného činitele v souvislosti s Williamovými snímky, protože se ukázalo, že jejich původ je „značně nejistý“.

Brooksová je nadále obžalována ze spiknutí za účelem odposlouchávat telefony, z korupce veřejných činitelů v dalších případech a z maření vyšetřování. Kvůli odposlechům je obžalováno i šest dalších lidí, včetně Andyho Coulsona, bývalého mluvčího premiéra Davida Camerona. Coulson býval, stejně jako Brooksová, šéfredaktorem NoW. Oba vinu popírají.

Pětačtyřicetiletá Brooksová, která je také dobrou známou Camerona, expremiéra Tonyho Blaira a dalších britských politiků, dnes poprvé u soudu vypovídala. Zatím hlavně odpovídala na otázky o své žurnalistické kariéře, ale i k odposlechům. Popřela, že by o nich tehdy věděla.

„Ne, vůbec ne,“ odpověděla podle webu BBC Brooksová na otázku, zda ji někdo v inkriminované době upozornil na to, že se v NoW provádějí telefonické odposlechy různých lidí. Také uvedla, že nikdy neslyšela o soukromém detektivovi Glennu Mulcaireovi, který měl pro její někdejší list odposlouchávat celebrity a další osoby.

Její obhájce Jonathan Laidlaw dnes řekl porotcům, že by měli posuzovat jen obžalobu proti ní a ne údajné mýty kolem toho, že byla jedním z nejvlivnějších lidí britských médií. Uvedl také, že bude později mluvit o tom, jak s Brooksovou jednala policie a obžaloba.
Soud, který začal skoro před čtyřmi měsíci, potrvá nejméně do poloviny května, odhadují britská média.

-čtk-