Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman Foto: archiv

Boj o Janu Hercegovou rozhádal Zemana s Marvanovou

Vidět poker-face nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana lehce brunátnět se nepodaří denně. Zdá se, že hurá styl první náměstkyně ministryně spravedlnosti Hany Marvanové k tomu ale spolehlivě vede.

Návrh na odvolání Jany Hercegové z pozice městské státní zástupkyně v Praze (stejně jako kteréhokoli vedoucího státního zástupce) bych podal, kdybych měl zákonné a závažné důvody. To, že jsem tak neučinil, znamená, že takové důvody nejsou. Slova Pavla Zemana z nedělního diskusního pořadu ČT ukazují, že NSZ čelí ve věci údajně liknavého postupu MSZ v kauzách Opencard a Blanka podstatně silnějším politickým tlakům, než se dosud tušilo.

Naznačují to i slova Hany Marvanové v předtočené reportáži, ve kterých se to hemží doporučeními nejvyššímu státnímu zástupci ohledně dalšího postupu. Celé týdenní divadlo působí dojmem, že se ministerstvo spravedlnosti pokusilo dát do soustavy státního zastupitelství zadání, které hlava soustavy není ochotna a schopna naplnit.

Napětí mezi ministerstvem a Zemanovým úřadem odstartoval dopis, v němž ministryně spravedlnosti Helena Válková Zemana požádala, aby poslal na MSZ v Praze prověrkovou komisi. Zeman tento týden odpověděl, že  mu zákon takovou pravomoc nedává. „Pavel Zeman ministryni ujistil, že Nejvyšší státní zastupitelství sleduje vývoj trestního řízení ve významných kauzách, zákon mu ale nedává možnost zasáhnout do pravomocně neskončených případů,“ uvedl mluvčí Zemanova úřadu Petr Malý.

Jak uvedl deník Právo, ministryni taková odpověď neuspokojila, považuje ji za příliš obecnou. Rozpory měla vyřešit čtvrteční schůzka, která ale do věci vnesla spíš další otázky a napětí. Zeman se, jak vyplynulo z televizní debaty, s Marvanovou neshodne ani na jejích závěrech. Zatímco podle Marvanové slíbil, že připraví návrh dalšího postupu, podle Zemana je věc uzavřena.

Podle informací České justice je to přitom právě Hana Marvanová, nikoli ministryně Válková, kdo měl na vytvoření tlaku na soustavu hlavní podíl a podílela se i na formulaci dopisu nejvyššímu státnímu zástupci.

Robert Malecký