Milan Macháček hledá i po 11 letech stále spravedlnost.

Ministerstvu spravedlnosti se nedaří obsadit důležité posty

Ministerstvo spravedlnosti se pod vedením Heleny Válkové (ANO) potýká s personálním vichrem, jaký nezažilo za několik posledních ministrů. Má sice obsazena místa všech čtyř náměstků, pod nimi, na místech vrchních ředitelů, ale zeje obrovská díra.

Systémově má být na ministerstvu vrchních ředitelů sedm. Konkrétně jde o následující sekce: kabinet ministryně, justiční sekce, legislativní sekce, sekce vězeňství; sekce mezinárodních vztahů, sekce ekonomické a investiční a sekce vnitřní správy a evropských programů. „Aktuálně jsou z těchto sedmi organizačních míst personálně obsazeny dvě,“ přiznal na dotaz České justice ředitel tiskového odboru Miroslav Konvalina.

Jediné dvě vrchní ředitelky, které aktuálně na ministerstvu pracují, jsou Zuzana Fišerová na mezinárodní sekci a Jiřina Dienstbierová na sekci justiční. Neúspěchem skončil například pokus obsadit místo vrchní ředitelky sekce kabinetu ministryně Ivetou Hláseckou – a to šlo od nástupu nového vedení už o druhé jméno. Po týdnu se Hlásecká – údajně pro vnitřní neshody – přesouvá do jiné sekce a vrchním ředitelem se má stát dosavadní ředitel sekretariátu ministryně.

Situaci ještě zhoršuje fakt, že se za „svými“ řediteli přesouvá i řada nižších úředníků. Po dvou měsících nového vedení se tak ministerstvo z velké části zabývá stále hlavně personálními věcmi.

Ministerstvo v oficiální odpovědi pouze uvádí, že na postech náměstků je vše v pořádku, noví nahradili staré „kus za kus“. „Po změně ve vedení Ministerstva spravedlnosti došlo především ke vzniku nového úseku pro mezinárodní a ústavněprávní oblast, který má svého náměstka. Naopak zanikla pozice náměstka, který měl na starosti Legislativní radu vlády, protože ministryně spravedlnosti již není zároveň předsedkyní Legislativní rady vlády,“ uvedl Konvalina.

První náměstkyní je Hana Marvanová, náměstkem pro vězeňství a trestní politiku bývalý dlouholetý ředitel Probační a mediační služby Pavel Štern, mezinárodní a ústavněprávní úsek má na starost Petr Jäger a ekonomiku Pavel Kasík.

Ministerstvo se zároveň úspěšně brání odpovědět České justici na dotazy, kolik má ministryně a její náměstci poradců, kdo konkrétně v týmu je, jak jsou placeni a jakou mají agendu.

Robert Malecký