Negativní důsledky vzniknou podle EK i pro vedení exekučního řízení a soudní exekutory Foto: archiv

ČSSD předkládá návrh zákona na regulaci exekuce

Poslanci Jeroným Tejc a Jaroslav Foldyna předkládají novou úpravu tzv. mobiliárních exekucí. Ta má lépe než dosud stanovit, které věci nesmí exekutor z domu dlužníka odnést. Mají se tak odstranit dosavadní výkladové spory a také posílit důstojnost lidí, kteří exekuci čelí.

Novela, kterou už schválil poslanecký klub ČSSD, má především rozšířit a pevně stanovit seznam věcí, které nebude při exekuci možné zabavit. „Nová úprava by měla přispět k tomu, aby byly zabavovány pouze věci, které lze zpeněžit za částky, které mohou sloužit k úhradě dluhu a jejich zabavením není snižována důstojnost dlužníka,“ říká Tejc.

Na seznamu nezabavitelných věcí se mají ocitnout kromě běžného oblečení a obuvi také obvyklé vybavení domácnosti, tedy mimo jiné postel, stůl, židle, kuchyňská linka, kuchyňské nářadí, lednička, sporák, vařič, pračka, vytápěcí těleso, palivo, peřiny a ložní prádlo. „Zabavování věcí malé hodnoty vedlo mnohdy knepřiměřenému nátlaku na dlužníka nebo jeho rodinu hraničící s trestním právem,“ upozorňuje poslanec.

Kromě zmíněných položek by se ruka exekutora neměla dotknout ani studijní a náboženské literatury, dětských hraček, snubních prstenů, písemností osobní povahy, obrazových snímků a zvukových záznamů, které se týkají dlužníka nebo jeho rodiny.  Zabavit nebude nově možno ani zdravotnické potřeby důležité pro dlužníka či  člena jeho domácnosti, finanční hotovost do výše odpovídající dvojnásobku životního minima. Zákon rovněž počítá s tím, že dlužník v exekuci nepřijde o věci, jejichž hodnota zjevně nepřesahuje 1000 korun.

„Exekuce má uspokojit nároky věřitele způsobem běžným v civilizované Evropě, nikoliv připomínat přepadení,“ podotýká druhý z předkladatelů, poslanec Jaroslav Foldyna. O podporu pro zákon hodlají poslanci ČSSD požádat jak u koaličních poslanců, tak u opozice.

Robert Malecký

Celý návrh zákona najdete zde.