Michal Hašek dá před sněmovnou přednost funkci jihomoravského hejtmana. Foto: michal-hasek.eu

Michal Hašek končí ve sněmovně, zůstane hejtmanem

Jihomoravský hejtman a poslanec ČSSD Michal Hašek dnes večer na mimořádné tiskové konferenci v Brně zveřejní, kterou funkci opustí. Hašek před časem uvedl, že do této soboty se rozhodne, zda zůstane hejtmanem, poslancem nebo jestli bude i nadále vykonávat obě funkce. Podle zatím neověřených informací se vzdá mandátu poslance.

Termín do 26. dubna dalo nejvyšší vedení ČSSD svým hejtmanům, kteří byli v nedávných parlamentních volbách zvoleni do Poslanecké sněmovny. Musí se rozhodnout, zda nadále povedou kraje, nebo budou působit v pouze ve sněmovně.

Toto usnesení z loňského června se týká Haška, karlovarského hejtmana Josefa Novotného a hejtmana z Vysočiny Jiřího Běhounka. Novotný se chce k rozhodnutí, jestli si obě funkce ponechá, nebo se jedné vzdá, vyjádřit na čtvrtečním jednání zastupitelstva kraje. Dlouhodobě tvrdí, že souběh funkcí je pro kraj výhodou, protože mu umožňuje snadněji jednat s poslanci a ministry. Naposledy například přivedl rozpočtový výbor sněmovny, jehož je členem, do karlovarských Císařských lázní, na jejichž opravu kraj shání peníze.

Běhounek své rozhodnutí oznámí v pátek v 10:00 formou tiskové zprávy rozeslané médiím. V minulosti už několikrát prohlásil, že počká, jak se vzhledem k volebním výsledkům bude vyvíjet situace ve Sněmovně, a pak se rozhodne podle toho, co bude z jeho pohledu to nejlepší pro Kraj Vysočina. Běhounek získal ve sněmovních volbách na Vysočině vůbec nejvyšší počet preferenčních hlasů, zakroužkovalo ho 8020 voličů. Jihočeský hejtman Jiří Zimola se již poslaneckého křesla k poslednímu březnovému dnu vzdal.

Pokud by Hašek skutečně složil poslanecký mandát, vystřídal by jej ve sněmovně starosta Znojma Vlastimil Gabrhel (ČSSD). „Já to rozhodnutí pana hejtmana (Haška) znám, ale nebudu jej nijak komentovat. Je tady dohoda, že si jej zveřejní sám,“ řekl Gabrhel. V čele Znojma stojí 2,5 roku. I kdyby měl místo Haška usednout do Poslanecké sněmovny, funkci starosty bude vykonávat i nadále. Odůvodnil to tím, že komunální volby budou již na podzim a „na několik měsíců měnit vedení města se nevyplatí“.

Případné složení poslaneckého mandátu by pro Haška bylo dalším oslabením. Pozici druhého muže ČSSD a silný politický vliv ztratil po pokusu o převzetí moci v ČSSD po parlamentních volbách na podzim 2013. Sociální demokraté je sice vyhráli, ale ne s očekávaným náskokem. Hašek po vyhlášení výsledků zorganizoval tajnou schůzku v Lánech s prezidentem Milošem Zemanem a po ní se neúspěšně pokusil svrhnout předsedu strany Bohuslava Sobotku.

-čtk-