Dopis z úřadu vedeného Ivo Ištvanem ocenila ministryně Válková jako odvážný čin. Státní zástupci nesouhlasí s rušením vrchních státních zastupitelství. Foto: Mediafax

Olomoučtí žalobci stále nevyřešili, kam podat obžalobu vojenské větve kauzy Nagyová

Vrchní státní zastupitelství v Olomouci stále nepodalo obžalobu ve věci tzv. vojenské větve kauzy Nagyová. A to přesto, že vyšetřování bylo ukončeno už v únoru. Advokáti obviněných vojenských zpravodajců, kteří se údajně měli podílet na sledování maželky expremiéra Petra Nečase Radky, hovoří o průtazích.

Podle informací České justice olomoučtí žalobci hledají způsob, jak věc, která by podle trestního řádu měla patřit k některému z pražských obvodních soudů, zažalovat ve svém obvodě. Oficiálně ale žalobce Rostislav Bajger stále studuje spis a jeho nadřízení k věci nechtějí podávat žádné informace. „Informace o postupu státního zástupce jsou veřejnosti sdělovány formou tiskových zpráv,“ napsal České justici vrchní státní zástupce Ivo Ištvan.

Jeho úřad ovšem k věci žádnou tiskovou zprávu nevydal, naposledy se vyjádřil v polovině února. „Teď je to ve fázi, kdy státní zástupce má u sebe vyšetřovací spis a studuje ho, aby mohl ve věci nějakým způsobem postupovat. Nechme mu ten prostor, aby mohl rozhodnutí učinit až poté, co spis nastuduje,“ řekl tehdy Ištvan ČTK.

Žádnou informaci o dalším postupu nemají ani obhájci obviněných vojenských zpravodajců Milana Kovandy, Ondreje Páleníka a Jana Pohůnka. „Opravdu netuším, proč VSZ dosud obžalobu nepodalo, protože od seznámení uplynulo již několik měsíců. Chápu, že se jedná o velmi citlivou politickou kauzu, a podle mého názoru VSZ musí velmi pečlivě hodnotit své další kroky,“ uvedl obhájce Jana Pohůnka Michal Hráský.

Při výběru soudu je možné očekávat podobné spory, které provázely už dozor ze strany olomouckého, nikoli pražského státního zastupitelství. „Podle našeho právního názoru je od samého počátku podle zákona příslušné k dozorové činnosti Obvodní státní zastupitelství pro Prahu 1, což jsme mnohokrát namítali v průběhu přípravného řízení,“ uvedl advokát Hráský.

Podobně se k věci staví Páleníkův právní zástupce Tomáš Sokol. „Trpělivě vyčkáváme,“ řekl.

Informace o tom, ke kterému soudu bude obžaloba podána, nebyla podle Ištvana v polovině února „na pořadu dne“. Jenže podle důvěrných informací České justice pomalu advokátům dochází trpělivost s tím, že informace není na pořadu dne dosud. Připravují se i na variantu podání stížnosti pro průtahy v řízení.

Ivo Ištvan se později rozhodl situaci komentovat. V telefonickém rozhovoru s Českou justicí uvedl, že se informace o hledání cesty, jak obžalobu podat v obvodu VSZ Olomouc, nezakládá na pravdě. Řekl, že VSZ bude postupovat striktně podle zákona. Na přímou otázku, zda to znamená, že věc bude žalována v Praze, řekl, že je předčasná. A to do doby, než se státní zástupce Bajger rozhodne, zda obžalobu vůbec podá.

Robert Malecký