Plánovaná dvojitá poprava v americké Oklahomě skončila fiaskem

Plánovaná dvojitá poprava v americké Oklahomě skončila v úterý fiaskem. První popravu zastavil ředitel věznice v jejím průběhu kvůli problému se zaváděním smrtelné látky do těla odsouzeného, který ale krátce poté zemřel na infarkt. Druhá plánovaná poprava na stejný den se ihned odložila. Uvedly to zahraniční agentury.

Již přípravu poprav provázely pochyby kolem nových nevyzkoušených látek, které se úřady rozhodly při nich použít.

Nastal nějaký problém s žílou a látky nepůsobily tak, jak by měly, a proto ředitel věznice nařídil popravu Claytona Locketta zastavit, sdělila vězeňská správa. Stalo se tak 20 minut po začátku popravy, kdy byli již použity všechny tři připravené látky. Odsouzený byl v bezvědomí a náhle začal těžce dýchat, kroutit se a zatínat zuby. Po dalších asi 20 minutách po odpojení smrtící injekce dostal silný infarkt, upřesnila správa.

„Bylo hrozně těžké se na to dívat,“ řekl podle agentury AP Lockettův advokát. Druhá poprava Charlese Warnera byla podle něj odložena o nejméně 14 dní.

Dvě popravy v jeden den by byly ve státě Oklahoma poprvé od roku 1937. Cestu k oběma popravám nedávno otevřel verdikt nejvyššího soudu, který odmítl žalobu dvojice usvědčených vrahů, kteří takto žádali informace o složení látek pro smrtící injekce. Soud v rozsudku uvedl, že dvojice odsouzenců nemá právo vědět, jaké uspávací a smrtelné látky budou při popravě použity.

Americké státy, které k popravám vyžívají smrtící látky, nahrazují doposud užívané směsi novými přípravky. Důvodem je postoj velkých výrobců léčiv, především z Evropy, kteří se zavázali neposkytovat americkým věznicím látky, které mají být použita k usmrcování odsouzenců. Zmíněné léky především utlumí dýchací systém a zastaví činnost srdce.

Kritici tvrdí, že nevyzkoušená farmaka mohou popravovaným způsobit značné utrpení. Argumentují případem z letošního ledna, kdy poprava v Ohiu trvala 25 minut. Odsouzený po injekční aplikaci směsi údajně lapal po dechu a dusil se.

-čtk-