Staronový věznic Petr Dohnal pokládá své odvolání za bezdůvodné Foto: VS ČR

Válková před poslanci jmenovala další důvody Dohnalova odvolání, má je doložit

Sněmovní výbor pro bezpečnost nepřijal usnesení, aby ministryně spravedlnosti Helena Válková (ANO) vrátila do funkce odvolaného generálního ředitele Vězeňské služby Petra Dohnala, a odvrátila tak hrozící dvojvládí v čele tohoto bezpečnostního sboru. Z deseti přítomných poslanců bylo pět pro, pět proti návrhu usnesení.

Válková před členy výboru zopakovala své důvody pro Dohnalovo odvolání. Bezprostředním prý byla jeho neochota spolupracovat na reformě vězeňství. Válková Dohnalův postoj shrnula slovy: „Nemůžu, nelze, nechci.“

Zároveň ale poslancům naznačila, že existují i další, dosud nezmiňované důvody. „Paní ministryně se snaží naznačovat, že za tím odvoláním je ještě něco víc, co nám nechtěla říct. Pokud něco takového je, tak bychom to měli vědět,“ řekl České justici předseda výboru Roman Váňa (ČSSD). Příslušné dokumenty by nyní měla Válková předložit podvýboru pro vězeňství.

Silnější návrh usnesení měl připravený poslanec Daniel Korte (TOP 09), který stejně jako na minulém jednání výboru vyzval ministryni Válkovou, aby odstoupila. Chtěl, aby poslanci k jejímu odvolání vyzvali předsedu vlády Bohuslava Sobotku. Pro návrh ale nezískal podporu. „Jsem z toho otrávený, byla to přehlídka ztraceného času,“ řekl po jednání.

Válková na výboru rovněž vysvětlovala, proč nechala posílit svou ochranku, když Dohnalovi oznamovala jeho odvolání. Bála se prý jeho hysterické reakce. „A to jste čekala, že on tasí pistoli a zastřelí vás?“ komentoval to poslanec Korte.

Podle Romana Váni je reálné, že Vězeňskou službu čeká podobný problém, jaký nedávno nastal kolem policejních prezidentů. „Podle mě už to nastalo. Generál byl zpochybnitelným způsobem odvolán, a to s plným vědomím paní ministryně, která nám to i takto řekla. Že jde do toho rizika, že to bude zpochybněno,“ řekl předseda výboru. Podle něho může nastat problém i v případě kroků, které se v rámci připravované reformy chystá provést  pověřený ředitel Pavel Ondrášek. „To může být velký problém, o kterém jsme mluvili, totiž že může dojít k destabilizaci Vězeňské služby,“ dodal Váňa. Připustil ovšem platnost námitky některých svých kolegů, že služba je ozbrojený sbor, který funguje, „ať se děje, co se děje“.

Situací se dál bude zabývat jak výbor pro bezpečnost, tak jeho podvýbor pro vězeňství. Jeho jednání jsou neveřejná, poslanci se mají zabývat i některými utajovanými dokumenty, které jim má ministryně Válková dodat.

Odvolaný generál Dohnal zároveň už oznámil, že proti kroku ministryně Válkové podá rozklad. Pokud neuspěje, je připraven obrátit se na soud.

Robert Malecký