Senát si anticenu za paskvil roku odnesl za zákonné opatření doprovázející rekodifikaci soukromého práva. Foto: senat.cz

Nejhorším zákonem roku 2013 byly podle firem daňové změny

Nejhorším legislativním počinem loňského roku je podle českých firem zákonné opatření Senátu, které mění daňové zákony v souvislosti s rekodifikací soukromého práva. Nejlépe naopak podniky ohodnotily nové veřejné registry, které mají zvýšit právní jistotu u nemovitostí a veřejných rejstříků osob.

V pátém ročníku ankety pořádané advokátní kancelář Ambruz & Dark Deloitte Legal se hlasování zúčastnilo téměř 200 významných firem českého byznysu.

O výsledcích v kategoriích Zákon roku 2013 a Paskvil roku 2013 rozhodovali oslovení podnikatelé v hlasování od 14. března do 9. května 2014 na webových stránkách www.zakonroku.cz na základě nominací nominační rady složené z vybraných právníků napříč právnickými obory a dalších osobností z podnikatelského sektoru.

Rekodifikaci soukromého práva podnikatelé kladně hodnotili i minulý rok, a jejich pozitivní hodnocení se tedy rozšiřuje i na doprovodnou legislativu týkající se veřejné evidence nemovitostí a korporací a dalších osob. „Také aktuálně nejvíce kritizované téma, pozdě přijatá a nekvalitní daňová legislativa se objevuje už po několikáté,“ komentoval výsledky Tomáš Babáček z Ambruz & Dark Deloitte Legal.

Podnikatelé podle něj dále, možná překvapivě, velmi kladně hodnotí zásah státu v případě tržního selhání konkrétního sektoru. V tomto případě šlo o státní zásah do některých podmínek poskytování služeb telekomunikačních operátorů. „Vnímám to jako signál odklonu od glorifikace neviditelné ruky trhu z 90. let a naopak potvrzení potřeby odpovědného podnikání a vlastní regulace mezi podnikateli, aby zásahům státu předešli,“ dodal Babáček.

Kategorii Paskvil roku 2013 obsadilo podle předpokladu zákonné opatření Senátu o změně daňových zákonů v souvislosti s rekodifikací soukromého práva, které měnilo klíčové daňové zákony a bylo schváleno až těsně před koncem roku 2013. Většina podnikatelů tak do poslední chvíle čekala, jakým způsobem bude muset přenastavit své systémy a jak bude zdaňovat některé transakce. Problematická se zdála i forma zákonného opatření a rozsah navrhovaných změn.

„Je příjemné pozorovat, že mezi pozitivními legislativními počiny je letos více předpisů, které jsou z dílny české státní správy, a ne jen ty z EU, jak tomu bylo v loňském roce. Z vybraných paskvilů je zase vidět, že velkým problémem zůstávají nepředvídatelnost změn v právu a nepromyšlené úpravy na poslední chvíli,“ uvedl partner advokátní kanceláře Holubová advokáti Štěpán Holub.

Výsledky poměrně výstižně reflektují priority v řízení firem. Podnikatelé si uvědomují, že současný úspěch je založen na bleskurychlé analýze, přesném vyhodnocení situace a rychlé reakci na změny. „Komplikovanost, nepředvídatelnost a různost výkladů je horší než špatný zákon,“ podotkl předseda představenstva Asociace malých a středních podniků Karel Havlíček.

-čtk-