Giovanni Falcone byl proslulý svou zarputilostí v boji proti italské mafii. Nakonec ho to stálo život. Foto: Youtube.com

Pětasedmdesáté narozeniny by oslavil známý bojovník proti mafii, soudce Falcone

Někdejší italský vyšetřující soudce Giovanni Falcone, který by 18. května oslavil 75. narozeniny, byl mužem, jemuž se podařilo narušit poměrné klidné poválečné soužití italského státu s mafií. Rodák ze sicilského Palerma, považovaného za neoficiální sídlo této zločinecké organizace, byl snad nejzarputilejším bojovníkem proti mafii a také hlavní osobností justičního týmu, který se od 80. let minulého století věnoval jejímu potírání.

Především Falconeho zásluhou se uskutečnil první „maxiproces“, ve kterém bylo v prosinci 1987 odsouzeno 338 příslušníků mafie. V následujícím roce pak následovaly další dva procesy s 80 a 81 obžalovanými. Falcone si svým odhodláním a neústupností, s jakou mafii pronásledoval, vysloužil nejen nenávist její nejaktivnější odnože, sicilské Cosa Nostry, ale i nepřízeň některých kolegů. V nekonečném boji s mafií se cítil velmi často osamocen.

Nekompromisní boj s ní se mu nakonec stal osudným – 23. května 1992 zahynul při výbuchu dálkově odpálené, mimořádně silné nálože na dálnici nedaleko Palerma spolu se svou manželkou a třemi muži ochranky. Z podílu na tomto atentátu bylo v září 1997 odsouzeno 24 mafiánů na doživotí, včetně jeho organizátora a tehdejšího bosse bossů Cosa Nostry Salvatora Riiny, a šest dalších k vězení od 15 do 26 let.