Starosta Františkových Lázní Ivo Mlátilík. Foto: archiv

Starosta Ivo Mlátilík: Státní zástupci musejí nést plnou odpovědnost za své činy

V loňském roce obvinila policie na základě trestního oznámení jednoho městského zastupitele a dva úředníky radnice ve Františkových Lázních z toho, že nechali pokácet čtyři přestárlé stromy, kaštany, čímž měli úmyslně způsobit městu škodu ve výši šedesát tisíc korun. Dne 9. prosince 2013 Okresní soud v Chebu obžalované zprostil obžaloby a po odvolání státního zástupce tak učinil 26. března letošního roku i Krajský soud v Plzni. Nebyl to první případ, kdy náměstek okresního státního zástupce Viktor Böhm bezúspěšně žaloval místní činitele. Starostu Mlátilíka a další dvě osoby žaloval z neoprávněného obsazení nebytového prostoru a tři příslušníky Městské policie z údajného násilí na jednom občanovi.

„Když jsem poslouchal rozsudek krajského soudce v Plzni, který oznamoval, že podává podnět na kárnou žalobu na státního zástupce, který bezdůvodně šikanoval úředníky z městského úřadu, tak je jasné, že na svých místech jak na policii, tak na státním zastupitelství nesedí žádní odborníci, kteří by věděli, jak mají svou práci vykonávat,“ říká Ivo Mlátilík v rozhovoru pro Českou justici. Jeho případ byl jedním z těch, který tento týden ve sněmovně probírali poslanci na semináři o trestním stíhání členů zastupitelstev.

Jak hodnotíte výsledky semináře na téma trestní odpovědnost starostů a zastupitelů?

Kdyby se ten seminář nekonal, ušetřilo by nám to spoustu času a peněz, protože jsme tam byli zcela zbyteční. Jednak se mi zdálo, že byla plně podceněna struktura celého semináře, a každý, kdo tam chtěl něco říci, měl na to pouhopouhých dvacet minut, za kterých nestačil vlastně vůbec nic, než nám promítnout na zeď několik různých zákonů, které my všichni velmi dobře známe. Z toho, jak se účinkující neustále koukali na hodinky a spěchali, aby už byli zase někde jinde, bylo zřejmé, že tam byli jenom proto, aby si mohli odškrtnout někde nějakou čárku. Ale to podstatné, tedy jak my bychom se měli zachovat či jaké změny se připravují, aby města a obce nebyly neustále šikanovány policií a státními zástupci v okresních bitvách, tak to jsme se nikde nedozvěděli.  Ta akce byla trapná a nedůstojná.

A dozvěděl jste se alespoň něco, co vám pomůže při rozhodování?

Nad rámce toho nám předseda výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj pan poslanec Polčák radil, že máme na zastupitelstvech hlasovat tajně, a vždycky jeden z nás, že se má zdržet hlasování, aby orgány činné v trestném řízení nedokázaly zjistit, kdo jak hlasoval. To je úplná demagogie a scestnost a pouze svědčí o tom, jaký je stav naší legislativy. Myslím si, že radní a zastupitelé přestanou mít chuť vůbec v zastupitelstvech pracovat, protože policejní mašinérie nás neustále prohání a pronásleduje, a to všem v zásadě bere chuť k jakékoli práci. Vždyť v těch zastupitelstvech nemusí vždycky sedět jenom ti, kteří jsou právně vzdělaní. Aby se báli zvednout ruku při projednávání jakéhokoli majetkového úkonu, tak to je scestné.

Něco pozitivního jste si ze semináře odnesl?

Jediné rozumné, co jsem si z konference odnesl, byla rada profesora Šámala, že na státní zástupce je také možno podat trestní oznámení, protože je to člověk jako já nebo vy. A já se přiznám, že to udělám. Podám ho na náměstka okresního státního zástupce Viktora Böhma a zvažuji rovněž podání trestního oznámení na vyšetřující policisty. Jestliže někdo jednal protizákonně, musí za to nést odpovědnost, a to včetně trestní. Ne jenom, že mu někdo řekne, ty ty ty…

Co říkáte názoru, který na konferenci rovněž zazněl, a který se týkal případně možné imunity obecních zastupitelů?

Podle mne žádná imunita potřeba není. Je potřeba pouze to, aby policie a státní zastupitelství přestaly mít touhu nás neustále šikanovat a pořádat hony na čarodějnice. Klasický příklad, který se jim absolutně vymkl z kontroly, se stal i nám ve Františkových Lázních. Když jsem poslouchal rozsudek krajského soudce v Plzni, který oznamoval, že podává podnět na kárnou žalobu na státního zástupce, který bezdůvodně šikanoval úředníky z městského úřadu, tak je jasné, že na svých místech jak na policii, tak na státním zastupitelství nesedí žádní odborníci, kteří by věděli, jak mají svou práci vykonávat.

Jaká je podle vás příčina současného stavu, kdy policie stíhá místní samosprávy a radniční úředníky jako na běžícím pásu?

Jsem přesvědčen o tom, že ve spoustě okresů a ve spoustě měst existují takové ty vztahy, kdy trestní stíhání je na objednávku, svou roli hraje i honba za senzacemi, a proto je to zároveň propojeno i mediálně. Když se někde pokácejí tři stromy, tak policie okamžitě volá média, aby si to nafotila. Dělá kolem toho kdoví jaký humbuk, aby se následně u soudu zjistilo, že je to v pravomoci úředníků, kteří takový příkaz vydali.

Nestaví nakonec postup trestních orgánů celou jednu skupinu politiků do pozice ostrakizovaných vyvrhelů?

Já doufám na základě již zmíněného rozsudku, že se něco lepší a že se nad situací začíná někdo zamýšlet. Oba úředníci – vedoucí stavebního odboru a vedoucí odboru životního prostředí  –  budou pochopitelně podávat žalobu a žádat odškodnění. Jeden ve výši dva miliony korun, druhý ve výši milion a půl. Myslím, že je na čase, aby ti, kteří to způsobili svou svévolí, začali platit takové excesy ze svého. Musí být odpovědni za to, když něco způsobí. Stejně tak jako když zašije doktor při operaci někomu nůžky do břicha. Stejně tak jako státní zástupce, který když věc zažaluje a ví, že stojí na vodě, a dělá to celé jenom proto, aby někoho likvidoval. Nebo z jakýchkoli jiných pohnutek, nikoli zákonných, tak by měl rovněž nést zodpovědnost. Pokud konečně politici neudělají nic, co by takovou odpovědnost zakotvilo, tak to dojde tak daleko, že se státní zástupci úplně vymknou kontrole. Že už k tomu dochází, se ostatně ukázalo nádherným způsobem při pádu minulé vlády, kdy se státní zastupitelství vymklo kontrole i samotné vládě.

Kdo za to může?

Co si budeme povídat, to, jaký stav dneska panuje na této straně žalobců, je výsledkem posledních tří, čtyř let práce ODS. Ona si zvolila ministra spravedlnosti, za éru této strany byli jmenováni ti funkcionáři státního zastupitelství a ti policejní šéfové, kteří tam dnes jsou. Otevřeně můžeme říci, že co si zaseli, to si také sklidili.

Dušan Šrámek