V Evropě řádí cenzura, svoboda tisku je v nebezpečí

V celé Evropě se pracovní práva novinářů zmenšují, pracovní podmínky se zhoršují, kvalita žurnalistiky se propadá a novináři jsou svědky ztráty důvěry veřejnosti v média. V celé Evropě vyrostly různé formy cenzury a autocenzury jako výsledek politických a ekonomických tlaků na média, uvádí se ve stanovisku Evropské federace novinářů ke dnešnímu Světovému dni svobody tisku.

Evropská federace novinářů dnes vyzvala evropské politiky a národní vlády v Evropě, aby se více zabývali svobodou a pluralitou médií proti varovným trendům, které způsobují erozi svobody médií v Evropě. S výzvou se obrací především na kandidáty v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu.

„Svoboda médií v Evropě je v nebezpečí,“ uvedl prezident Evropské federace novinářů Mogens Blicher Bjerregard. „V posledních letech jsou novináři svědky útoků na svá profesionální práva, ať už je to na Ukrajině, v Turecku nebo ve Velké Británii.“

Novináři na Ukrajině se stali prvními oběťmi politické krize, od listopadu 2013 muselo čelit nějakému útoku 200 novinářů, jeden novinář byl zabit během zpravodajství z krize. Na Ukrajině je novinářům zabavováno vybavení, jsou zadržováni a unášeni.

Na čtyřicet novinářů je uvězněno v Turecku za to, že dělali svoji práci. Čtyři z nich byli odsouzeni na doživotí. Mnozí další jsou konfrontováni s policejním násilím.

 Ve Velké Británii jsou především investigativní novináři a jejich práva na ochranu zdroje zastrašováni národními bezpečnostními zákony a antiteroristickými zákony. Uvěznění novináře Davida Mirandy a zničení dokumentů v držení deníku Guardian tyto hrozby jen ilustruje.
 
Uzavření a drastické omezení vysílání veřejné služby ERT, Valencia TV a TeleMadrid nejen že ohrožuje živobytí tisíců novinářů, ohrožuje též pluralitu v těchto zemích. Nastavuje trend evropské mediální krajiny.
 
V Makedonii je stále v domácím vězení investigativní novinář Tomislav Kezarovski poté, co byl odsouzen ke čtyřem a půl letům vězení. Odsouzení Kezarovského spolu s drakonickými mediálními zákony vytváří v tamějších médiích atmosféru strachu a autocenzury.

V celé Evropě se pracovní práva novinářů zmenšují, pracovní podmínky se zhoršují, kvalita žurnalistiky se propadá a novináři jsou svědky ztráty důvěry veřejnosti v média. V celé Evropě vyrostly různé formy cenzury a autocenzury jako výsledek politických a ekonomických tlaků na média, uvádí se ve výzvě Evropské federace k politikům.

„Svobodná, bezpečná, nezávislá a pluralitní média jsou základním kamenem evropské demokracie,“ upozorňuje Blicher Bjerregard a vyzývá všechny kandidáty v evropských volbách k akci na obnovu svobody a plurality médií v Evropě.
-ire-