Koalice se dohaduje o svém smyslu Foto: Mediafax

Dokument: Text komplexního pozměňovacího návrhu k tzv. služebnímu zákonu

Vládní koalice ČSSD, hnutí ANO a KDU-ČSL se v minulém týdnu po dlouhém vyjednávání shodla na finálním znění komplexního pozměňovacího návrhu k tzv. služebnímu zákonu. Samotný zákon sice český právní řád zná již od roku 2002, ale kvůli neochotě minulých vlád nebyl fakticky v plné míře nikdy uveden v účinnost. Česká republika je doposud jediným státem Evropské unie, který nemá svůj služební zákon uveden v praxi. Server Česká justice získal text znění komplexního pozměňovacího návrhu služebního zákona k dispozici a zveřejňuje jej níže.

Poslanec Jan Chvojka z ČSSD v nedávném rozhovoru pro Českou justici uvedl, že vládní koalice by chtěla mít zákon schválený v poslanecké sněmovně maximálně do poloviny letošního roku. Soudě dle výsledků jednání z minulého týdne se zdá, že vláda myslí své záměry vážně.

„Služební zákon byl přijat především ze dvou hlavních důvodů. Prvním je celkové zkvalitnění veřejné správy. Druhým cílem pak je snaha zabránit politickým čistkám přicházejícím z většinou ze stran předchozích vlád, které probíhaly na úkor kvality při výkonu veřejné správy. Neméně důležitá je podmínka Evropské unie, bez jejíhož brzkého naplnění by velmi vážně hrozilo zastavení čerpání evropských fondů a následné ztrátě možná až několika stovek miliard korun. Vyjednávání byla sice tvrdá, ale jedná se podle mého názoru o kompromis, o němž jsem přesvědčen, že je kompromisem funkčním a dlouhodobě prospěšným,“ řekl České justici předkladatel původního návrhu a člen vyjednávacího týmu za ČSSD Jeroným Tejc.

Komplexní pozměňovací návrh ke služebnímu zákonu ke stažení.

-tma-