Rozhodně jsou na světě ke kouření marihuany vhodnější místa než ulice běloruských měst. Foto: Ivo Hartmann

Kvůli kouření marihuany je v Bělorusku druhý měsíc ve vazbě český hokejový fanoušek

V běloruské vazbě zůstává od květnového Mistrovství světa v hokeji český občan, který je tamními úřady viněn z držení marihuany. Příbližně čtyřicetiletého muže čeká tento týden soudní proces, který by podle informací České justice mohl skončit pokutou do 15 tisíc amerických dolarů a následným vyhoštěním. Případem se zabývá i české velvyslanectví v Bělorusku.

Muž, který přicestoval na jeden ze zápasů hokejového šampionátu, byl běloruskou policií zadržen na veřejném místě, když si zapálil cigaretu marihuany. Obvinění se nicméně týká držení několika gramů drogy, kterou měl muž u sebe pro vlastní potřebu.

„Velvyslanectví ČR v Minsku tento případ řeší, s českým občanem je v kontaktu a poskytuje veškerou pomoc v rámci možností, stanovených Vídeňskou úmluvou o konzulárních stycích,“ uvedla mluvčí Ministerstva zahraničních věcí Johana Grohová. Bližší informace o případu sdělit odmítla. „Podrobné informace k jednotlivým konzulárním případům MZV nesděluje,“ dodala Grohová.

Česká justice oslovila právního zástupce vězněného muže v ČR, kterým je brněnský advokát Richard Novák. V Bělorusku muže nicméně zastupuje tamní advokátní kancelář, se kterou je Novák v kontaktu. „Už je tam asi měsíc a půl, když to dobře dopadne, do týdne by mohl být doma,“ řekl České justici advokát.

Právě v těchto dnech by měl běloruský soud rozhodovat, jak bude muž potrestán. Čekáme informace každou hodinu. Tento týden má být líčení,“ uvedl Novák. Podle jeho informací českému fanouškovi v ideálním případě hrozí pokuta od pěti do patnácti tisíc amerických dolarů. „Co se obvinění týče, jde jen o samotné držení drogy,“ uvedl Novák.

Rodina chtěla mužovu situaci několikrát řešit, i formou kauce, ale běloruští advokáti nedokázali najít způsob, jak takovou věc zařídit. „Ochotni byli, to ano, ale nebyli schopni to provést technicky,“ řekl Novák. Podle něho situaci komplikoval i fakt, že v době šampionátu platila pro podobné případy zpřísněná pravidla.

Robert Malecký