Já, nebo Sváček, pohrozil náměstek Pelikán. Chová se jako Babišův správce resortu, potvrdil, co se při jeho nástupu říkalo. Cítí se být ministrem, Válková mu ustupuje. Náměstkové takto svým šéfům nehrozí, leda by měli v ruce zároveň svou rezignaci.

Ministryně Válková zastavila projekt elektronických náramků

Ministryně spravedlnosti Helena Válková se rozhodla zastavit projekt elektronického monitoringu odsouzených, tzv. náramky. K tomuto kroku ji podle prohlášení ministerstva vedly velké pochybnosti o transparentnosti řízení a nedostatek informací, které by tyto pochybnosti rozptýlily. Užšímu vedení ministerstva se okolnosti jeví natolik podezřelé, že s výjimkou náměstka Pavla Šterna zrušení projektu podpořilo.

Právě Štern dnes v souvislosti s tendrem podal trestní oznámení u protikorupční policie.

Válková o zastavení rozhodla proto, že jako ministryně spravedlnosti nemůže za tento projekt převzít odpovědnost. Doplnila, že jde o natolik významnou zakázku, že není možné, aby vzbuzovala od počátku sebemenší pochybnosti.

Už na počátku června na poradě se ministryně a náměstci (s výjimkou náměstka Šterna) pozastavili nad uvažovanou vysokou cenou, podle informací České justice jde zhruba o 100 milionů korun, a následně požádali náměstka Pavla Šterna o podrobnější dokumentaci. Tu však náměstek Pavel Štern odmítl poskytnout, a tak se ministryně spravedlnosti obrátila s žádostí o sdělení postupu, jak získat informace z průzkumu trhu, na ředitelku Probační a mediační služby Jitku Čádovou.

První náměstek ministryně Robert Pelikán řekl, že je zcela přirozené, že ministryně a její náměstci chtějí mít informace o postupu v tendru, který je mezi největšími v rezortu. „Je naopak podivné, že nám jsou informace upírány,“ dodal Robert Pelikán.

Ministryně Válková se proti slovům náměstka Pavla Šterna důrazně ohradila. Šíření těchto zcela nepodložených informací, které vnášejí neklid do rezortu, považuje podle prohlášení ministerstva Válková za krajně nezodpovědné jednání.

-rm-