Ostravice v Beskydech. Místo, kde se odehrává jedno z absurdních divadelních představení dnešní doby. Foto: archiv

Starosta Ostravice Miroslav Mališ: Pravda zvítězí nad lží a nenávistí

Obecní účetní pláče, že na ni policisté křičí, protože připravuje materiály pro radu. Starosta obce za svoji obhajobu zaplatil 160 tisíc korun. V obci je trestně stíhána celá rada včetně ředitelky školy, která vysvětluje dětem, zda jí hrozí kriminál. To vše pro způsobenou škodu ve výši 25.200,- Kč, která podle žalobce nevznikla, avšak vzniknout mohla. Další díl procesu s radou obce Ostravice se odehrává u Okresního soudu ve Frýdku-Místku dnes.

„Jsme stíháni za zvednutí ruky bez osobního prospěchu, své hlasování nepopíráme, ale dle státního zástupce Mgr. Ladislava Hradila jsme se nepřiznali,“ píše v dopisu poslancům parlamentu starosta Ostravice Miroslav Mališ. O případu jsme již dříve informovali.

„Dnešní činnost „zdivočelé“ policie a „nekompetentních“ státních zástupců, kteří nejsou schopni rozlišit politické boje v zastupitelstvech obcí a všemu přikládají ihned trestní odpovědnost, zneužití pravomoci veřejného činitele aniž by odkazovali na politickou zodpovědnost politiků, starostů vůči zastupitelstvu a vůči občanům,“ napsal starosta obce Ostravice Miroslav Mališ u příležitosti semináře o trestním stíhání zastupitelů v poslanecké sněmovně v dopise, ve kterém popisuje některým poslancům osobní zkušenost.

Případ Ostravice začal v roce 2011, kdy starosta a členové rady na říjnovém jednání rady hlasováním schválili pokračování smlouvy na audit obce s auditorskou firmou Moravskoslezský audit s.r.o. Podpisem smlouvy o provedení auditu  za 25.200,- Kč pak pověřili starostu. Problém je, že půl roku před tím si zastupitelstvo odhlasovalo, že o audit má obec požádat Moravskoslezský kraj, který jej vykoná zdarma, a to přesto, v té době do obce docházel na základě řádně podepsané smlouvy auditor, jehož se Moravskoslezský audit s.r.o. stal nástupníkem, neboť náhle zemřel. „Reagovali jsme na okolnosti, které byly za situace, kterou bylo nutno řešit,“ uvedl již dříve starosta ing. Mališ. Předmětná smlouva byla nakonec zrušena a žádná částka nebyla Moravskoslezskému auditu uhrazena. Přesto na starostu Mališe opakovaně podal trestní oznámení opoziční zastupitel a rozjela se mašinérie vyšetřování.

„Opoziční zastupitel nebyl spokojen, a tak bez jakéhokoliv veřejného projednávání či vyvozování politické odpovědnosti podává trestní oznámení, a tím se rozjíždí celá policejní mašinérie. Výslechy vedli vyšetřovatelé Martin Laťka a Radim Bujných, oba Policie Frýdek-Místek, kteří postupně vyslechli zastupitele a zaměstnance obce. Policejní praktiky při škodě nula jsou dle hesla ,,je třeba přitvrdit“. Například u výslechu dohnali k slzám účetní obce paní Leonu Němcovou, jedná se o bezúhonnou, kvalifikovanou osobu, kterou se mi podařilo přetáhnout ze soukromého sektoru a kterou mi ,,závidí“ i okolní obce. Paní Němcová je zdrcena z toho, že policisté po ní křičí za to, že plní příkazy vedení obce a připravuje materiály pro jednání rady,“ popisuje poslancům v dopisu starosta dramatické události v obci.

„Již nyní si pokládáme otázku, zda jsme nezpůsobili obci škodu, když jsme vytvořili v loňské mrazivé zimě dětem na školním hřišti kluziště, protože tu vodu do vodovodního řadu již nikdo nevrátí. Vše bude asi někdy hodnotit statní zástupce, co je pro občany obce výhodné, nebo je to škoda? Obec Ostravice dokončila úspěšně stavbu kanalizace v hodnotě čtvrt miliardy korun, i po kontrole evropských auditorů měla vše v pořádku. Tak tomu je i u jiných investičních celků. Toto vše působí na vedení obce, které dnes sedí na lavici obžalovaných se škodou nula, deprimujícím pocitem,“ píše Miroslav Mališ.

Takové jednání státu vůči obcím však označil na předmětném semináři v poslanecké sněmovně za protiústavní Adam Furka z Ministerstva vnitra. Podle něho je protiústavní, jestliže stát hodnotí nějaké rozhodnutí z hlediska toho, zda bylo chytré, a nemohlo-li být jiné. „To je přesně oblast, kam by stát neměl, včetně trestního práva, vstupovat. V tom případě už se jedná o porušení ústavně zaručeného práva na samosprávu,“ uvedl Furka.

Podobně se již dříve pro Českou justici vyjadřovali starostové mnoha českých a moravských obcí. Je trestným činem, rozhodne-li obec, že nechce ve svých prostorách hernu a pronajme nemovitost za nižší cenu majiteli koloniálu? Je trestným činem, když chce obec získat lékaře a pronajme mu ordinaci i byt za nižší částku pro obec, ale ve prospěch občanů?, dávali příklady rozhodování samospráv. Přes množství podobných případů stíhaných zastupitelstev za hlasování však stále nedochází ke změně přístupu k obcím ze strany státu, který řešení přenáší na soudy. Dnešní trestní řízení s radou obce Ostravice před okresním soudem ve Frýdku-Místku ohledně škody ve výši 25.200,- Kč, která nevznikla, je pátým v pořadí a obsahem mají být výslechy svědků naplánované do konce června.

„Jelikož jsem člověkem optimisticky laděným, věřím v Zástavu České republiky Pravda zvítězí nad lží a nenávistí,“ uzavírá dopis poslancům obžalovaný starosta Ostravice Miroslav Mališ.

Irena Válová