Vodafone uvedl, že vlády šesti zemí mohou odposlouchávat jeho síť

Vládní úřady v šesti nejmenovaných zemích používají síť britské společnosti Vodafone k odposlouchání a zaznamenávání hovorů jejích zákazníků. Druhý největší mobilní operátor světa oznámil, že někde jsou úřady schopny získat přímý přístup k síti, aniž by žádaly o povolení. Vodafone, který působí i v České republice, to uvedl v páteční zprávě, která je údajně první svého druhu.

Spojené státy a Velká Británie se loni staly terčem kritiky, když bývalý spolupracovník americké Národní agentury pro bezpečnost (NSA) Edward Snowden médiím odtajnil rozsáhlý program pro sledování elektronické a telefonní komunikace. Vodafone tvrdí, že některé státy, ve kterých působí, používají podobné praktiky. Většina vlád sice k odposlouchávání komunikace jeho zákazníků potřebuje soudní povolení, v šesti zemích tomu tak ale prý není.

„V několika málo zemích zákon předepisuje, že konkrétní agentury a úřady musí mít přímý přístup k síti operátora, což na straně operátora obchází všechny formy provozní kontroly nad zákonným sledováním,“ sdělil podle agentury Reuters Vodafone. Ten má v Evropě, Africe a v Asii dohromady asi 400 milionů zákazníků.

Země, ve kterých se tak může dít, Vodafone z právních důvodů nejmenoval. Zmínil však Albánii, Egypt, Indii, Katar, Maďarsko, Maltu, Rumunsko, Jihoafrickou republiku a Turecko jako státy, kde údajně nemůže zveřejňovat informace spojené s odposloucháváním a monitoringem.

Ředitel londýnské neziskové organizace na ochranu lidských práv Liberty Shami Chakrabarti označil toto zjištění za nejhorší scénář zasahování do občanských práv. Možnost, že vlády se mohou jednoduše dostat k telefonním hovorům, je „bezprecedentní a děsivá“, citovala jej agentura AP.

Vodafone provozuje mobilní a některé širokopásmové služby v celkem 27 zemích, v dalších 49 spolupracuje s partnerskými společnostmi. V jiných zemích působí prostřednictvím akvizice britské telekomunikační společnosti Cable & Wireless.

Zpráva věnovaná sledování je podle Reuters neúplná, protože mnoho států firmě neumožní zveřejnit informace o předložených požadavcích. V případě šestice nejmenovaných zemí firma tvrdí, že vládní agentury zavedly vlastní zařízení do sítě Vodafone, nebo odklonily tok dat do vládních systémů, aby mohly monitorovat hovory a zjišťovat, odkud přišly.

-čtk-