U většiny skutků Nejvyšší soud Bartáka znovu uznal vinným a uložil mu 12 let vězení. Foto: Wikimedia Commons

Nejvyšší soud nařídil znovu projednat část skutků lékaře Bartáka

Nejvyšší soud (NS) v kauze lékaře Jaroslava Bartáka částečně zrušil rozsudek za sexuální násilí. Některé dílčí skutky, původně kvalifikované jako sexuální nátlak, pokus o znásilnění a nebezpečné vyhrožování, znovu projedná Městský soud v Praze. U většiny skutků ale soud Bartáka znovu uznal vinným a uložil mu 12 let vězení. V původním procesu lékaře poslali na 14 let za mříže, nynější verdikt ale nemusí být definitivní, záleží na dalším postupu městského soudu. 

Barták verdikt vyslechl bez emocí. Působí rezignovaným dojmem. K brněnskému soudu jej přivezla eskorta za přísných bezpečnostních opatření. Těžkooděnci vězeňské služby se zakrytými tvářemi a zbraněmi v rukou zůstali v jednací síni i při vyhlašování rozsudku. 

Obhajoba při středečním veřejném jednání tvrdila, že justice v kauze podlehla tlaku okolí a uložila nepřiměřeně přísný trest. Podle advokáta Martina Köhlera soudy pracovaly jen s důkazy, které vypovídaly proti Bartákovi, ostatní ignorovaly. Lékař se prohlásil za nevinného, dívky si podle něj údajná znásilnění vymyslely. Připustil, že byl „sexuálně náročný“, což prý asistentky akceptovaly ze zištných důvodů. 

Barták podle verdiktu vyžadoval po svých asistentkách sex jako součást práce. Trestná činnost se odehrála v letech 2006 až 2011. Barták ženy hladil a osahával proti jejich vůli, nutil k sexu a znásilnil, když odmítaly jeho naléhání. Někdy si pomohl tím, že dívky omámil chemikálií v pití. Asistentkám také vyhrožoval společenskou i fyzickou likvidací, upozorňoval je při tom na své známosti s prominenty. 

Soudy jej původně postihly za šest znásilnění, pět případů vydírání, dále sexuální nátlak, nebezpečné vyhrožování a manipulaci s omamnými látkami. Nově Barták čelí také podezření z přípravy vraždy tří lidí. Jejich usmrcení prý plánoval s několika dalšími vězni. Obžaloba v případu zatím nepadla.

Chronologie kauzy lékaře Jaroslava Bartáka

12. srpna 2011 – Deník Mladá fronta Dnes (MfD) informoval, že ministr zahraničí Karel Schwarzenberg o tři týdny dříve pomohl zachránit 22letou Češku, kterou na Filipínách údajně zadržoval její šéf, vlivný pražský lékař Jaroslav Barták. Schwarzenberg vyrozuměl českého velvyslance na Filipínách, který ženě pomohl s návratem do vlasti. Žena tvrdila, že ji Barták bil, sexuálně napadal a vyhrožoval smrtí. 
13. srpna 2011 – MfD napsala, že Barták trýznil ženy delší dobu. Jednou kvůli tomu prý stanul před soudem, ale potrestání se vyhnul vyplacením odškodného. Podle MfD se Barták snažil před novým stíháním kontaktovat vlivné osoby, s nimiž se znal z české pobočky charitativní organizace Lví klub, kde dělal tajemníka. 
21. srpna 2011 – Barták ukázal časopisu Týden údajný dodatek ke smlouvě s asistentkou, v němž se prý dívka zavázala být mu plně k dispozici. Barták tvrdil, že dívky, které s ním jezdily na zahraniční cesty, měly povinnost mít s ním pohlavní styk. Ta se podle něj skrývala pod pojmem „osobní služby“. Poliklinika Modřany, jejímž byl Barták spoluvlastníkem, se od tohoto výkladu smlouvy distancovala. 
27. srpna 2011 – Barták byl po návratu z dovolené zadržen na ruzyňském letišti. Policie ho obvinila ze sedmi trestných činů. Lékař v té době čelil trestním oznámením už od šesti žen. 
31. srpna 2011 – Na Bartáka byla uvalena vazba. 
29. září 2011 – Televize Nova informovala, že Barták měl přístup na vatikánské velvyslanectví v Praze, přičemž na jeho půdě zařídil natáčení historicko-erotického filmu, v němž si sám zahrál. Počátkem září 2012 Nova uvedla, že Barták se zřejmě účastnil i utajeného obřadu ve Svatováclavské kapli katedrály svatého Víta. Vojenský velitel Hradu Karel Niederhafner kvůli tomu posléze skončil ve funkci. 
6. října 2011 – MfD napsala, že Barták údajně bil i svou manželku; ta to ale nenahlásila ze strachu, že přijde o syna. 
1. prosince 2011 – Soud zamítl Bartákovu žádost o propuštění z vazby. Lékař nabízel kauci od půl do jednoho milionu korun. 
6. dubna 2012 – Ústavní soud oznámil, že zamítl Bartákovu stížnost na uvalení vazby. Kriminalisté mu krátce předtím zpřísnili právní kvalifikaci jednoho z trestných činů. 
5. září 2012 – Pražský městský soud zahájil líčení s Bartákem, jenž podle obžaloby sexuálně zneužil 11 žen a dopustil se osmi trestných činů. Podle státní zástupkyně Barták nutil asistentky na služebních cestách i ve své kanceláři k sexu, osahával je, a když se bránily, zavíral je v místnosti a bil. Barták trval na tom, že žádné ženě vědomě neublížil. 
6. února 2013 – Soud poslal Bartáka za zneužívání a znásilňování asistentek na 14 let do vězení; Barták se odvolal. Televize Nova uvedla, že Barták čelí exekuci na veškeré své nemovitosti. 
7. června 2013 – Vrchní soud v Praze potvrdil Bartákovi trest 14 let vězení, rozsudek je pravomocný. Trest mu byl udělen za šest znásilnění, pět případů vydírání a také za sexuální nátlak, nebezpečné vyhrožování a manipulaci s omamnými látkami. 
25. listopadu 2013 – Deník Právo uvedl, že policie viní Bartáka z přípravy vraždy tři lidí. Podle tisku mělo jít o bývalého šéfa vojenské tajné služby Andora Šándora, advokáta Oldřicha Choděru a pravoslavného kněze z Teplic Eugena Freimanna. Barták jejich usmrcení prý plánoval s dalšími vězni. Obžaloba v případu zatím nepadla. 
13. prosince 2013 – Nejvyšší soud obdržel dvě dovolání, jež směřovala proti Bartákově trestu za znásilnění, vydírání a sexuální nátlak. Lékař požadoval nové projednání věci. 
17. července 2014 – Nejvyšší soud v Bartákově kauze částečně zrušil rozsudek za sexuální násilí. Některé dílčí skutky, původně kvalifikované jako sexuální nátlak, pokus o znásilnění a nebezpečné vyhrožování, znovu projedná Městský soud v Praze. U většiny skutků ale soud Bartáka znovu uznal vinným a uložil mu 12 let vězení. Nynější verdikt nemusí být definitivní, záleží na dalším postupu městského soudu.

-čtk-