Týden v české justici: Personální rozhodnutí ministryně, pomalé soudy a hra o bankovní poplatky

Druhý červencový týden přinesl do dění v české justici několik dlouho očekávaných událostí. Ministryně spravedlnosti Helena Válková (ANO) učinila koncem pracovního týdne dvě důležitá personální rozhodnutí. Jak informoval server Česká justice, v pátek se ministryně rozhodla jednak obsadit uvolněné místo svého náměstka, nominanta ČSSD. Novým náměstkem pro vězeňství se stal bývalý ředitel Finanční policie Vladimír Zimmel. V pátek rovněž ministryně Válková odeslala na Pražský hrad návrh na jmenování nového předsedy Krajského soudu v Ústí nad Labem Jana Veselého. Co dalšího napříč českými médii se dělo v české justici? Ve spolupráci se společností HI-LIGHTS jsme pro vás – čtenáře serveru Česká-justice.cz – připravili první díl pravidelného týdenního shrnutí důležitých událostí v české justici. Zároveň pro vás budeme monitorovat i očekávanou agendu následujícího pracovního týdne.

Ministryně spravedlnosti Helena Válková v pátek odeslala prezidentovi republiky návrh na jmenování předsedy Okresního soudu v Mělníku Jana Veselého novým šéfem ústeckého krajského soudu. Poslední překážkou byl středeční dopis vedení Soudcovské unie, která vyzvala k opakování výběrového řízení. Ministerstvo údajně chybovalo, když členové výběrové komise neměli při rozhodování všechny podklady o všech kandidátech. „Zeptala jsem se členů výběrové komise, zda považují to namítané zpochybnění výsledků za relevantní pro její závěry. Většinově se vyjádřili, že nikoliv,“ uvedla Válková. Kdo z členů komise, které předsedala bývalá první náměstkyně Hana Marvanová, byl proti, Válková nechtěla specifikovat. 

Ministryně spravedlnosti Helena Válková přijala nabídku premiéra Bohuslava Sobotky, aby se jejím náměstkem pro vězeňství za ČSSD stal bývalý ředitel Finanční policie Vladimír Zimmel. Křeslo náměstka pro vězeňství bylo volné po odvolání nominanta ČSSD Pavla Šterna, který skončil poté, co na ministryni podal trestní oznámení kvůli údajným tlakům ve věci nabídkového řízení na elektronické náramky. S Zimmelem, který zakládal a do jejího rozpuštění vedl Finanční policii, se Válková v pátek sešla. „Nabídku jsem akceptovala, myslím, že to bude člověk na správném místě. Má odbornost, je to kvalifikovaný člověk se zkušenostmi a rozhledem,“ řekla České justici Válková. Zimmel by měl nastoupit v průběhu srpna.

Pro stát je stále dražší nejen nezákonné stíhání či vazba, ale také pomalá práce soudů. Deník MF DNES v úterý upozornil, že stát jen za minulý rok zaplatil téměř 113 milionů korun za škody, které v justici vznikly špatným postupem. Problém rostoucích výdajů vnímá i ministerstvo spravedlnosti, které proti nim chce bojovat novou koncepcí soudního řízení. „Přibližně do dvou let předložíme návrh nového občanského soudního řádu,“ citoval list  ministryni spravedlnosti Helenu Válkovou.

Dlouhá hra o bankovní poplatky je podle serveru iHNed.cz u konce. Zástupci výzvy Poplatkyzpět.cz, za níž stojí právní kancelář BSP Lawyer Partners a Toman, Devátý & Partneři, vybízejí své klienty, aby stáhli žaloby proti bankám. Soudní poplatky se jim vrátí zpátky.

Jaroslav Vachuda, úředník ministerstva spravedlnosti, rozebíral na stránkách úterního vydání deníku Právo novelizaci advokátního tarifu. Omezení odměn advokátům za vymáhání malých dluhů je podle něj odezvou na náladu ve společnosti, která vidí nespravedlnost k sociálně slabým. Systémovější řešení však vidí ve snížení částky považované pro účely občanského soudního řízení za bagatelní. Diskuzemi kolem  advokátního tarifu se zabývaly i pondělní Lidové noviny.

Hospodářské noviny ve středu podrobně referovaly o novele daňového řádu, která zavádí pro všechny, kteří mají datovou schránku, povinnost podávat daňová přiznání od ledna 2015 výhradně elektronicky. HN se zároveň věnovaly i problémům elektronizace státní správy. Např. v justici se stále běžně elektronické zprávy tisknou a zakládají do spisů, odkud se pak zase skenují. Advokáti a soudci upozorňují na stále častější soudní spory, kdy se rodiče či prarodiče soudí se svými potomky. „Nemůžeme se ubránit pocitu, že mladší generace by měla projevit méně agresivity,“ citoval v této souvislosti soudkyni Ústavního soudu Ivanu Janů deník MF DNES, který se tématem zabýval v úterý. Podle advokáta Vojtěcha Veverky může situaci zlepšit nový občanský zákoník.

 

OČEKÁVANÁ AGENDA

Datum: 14. 7. 2014 Čas: 10:00 Na programu jednání vlády je mj. návrh poslanců z řad TOP 09 na změnu ústavního zákona, který ruší možnosti opakovaného výkonu funkce soudce Ústavního soudu toutéž osobou, či návrh komunistů na změnu zákona o soudních exekutorech a exekuční činnosti.
Datum: 14. 7. 2014 Čas: 16:00 V budově Poslanecké sněmovny se uskuteční seminář s názvem „Regulace lékového trhu a potřebné legislativní změny.“

 

Tato sekce je připravována ve spolupráci se společností HI-LIGHTS. 

hi-lights banner oficiální