Do vypršení mandátu stávajícího předsedy Krajského soudu v Ústí nad Labem zbývá pouhých dvanáct dní.. Foto: archiv

Válková vyhlásila nové výběrové řízení na předsedu ústeckého krajského soudu

Ministryně spravedlnosti Helena Válková vyhlásila nové výběrové řízení na obsazení pozice předsedy Krajského soudu v Ústí nad Labem. Vítěze minulého, předsedu Okresního soudu v Mělníku Jana Veselého, odmítl do funkce jmenovat prezident Miloš Zeman s odkazem na nedostatečné pracovní výsledky. Válkové zároveň podepsala novou instrukci, podle níž mají v budoucnu podobná výběrová řízení probíhat.

Kandidáti mohou své přihlášky podávat do 15. srpna. Mandát současného předsedy Milana Kohoutka vyprší na konci září. Předpokladem pro výkon funkce je osm let soudní praxe a řídící a organizační schopnosti.

Ministryně zároveň dnes podepsala novou instrukci o postupu při navrhování a jmenování funkcionářů soudu. Ta má zajistit, aby podobně jako v případě minulého výběrového řízení členové výběrové komise nerozhodovali o uchazeči, aniž by měli k dispozici všechny dostupné podklady hodnotící jeho dosavadní činnost. To se stalo právě v případě Jana Veselého, jehož negativní hodnocení od nadřízeného Krajského soudu v Praze obdržela ministryně Válková až po skončení výběrové řízení. Tehdejší náměstkyně Hana Marvanová, která výběrovou komisi vedla, dokumenty pro její jednání nezajistila.

Instrukce stanoví soupis konkrétních dokumentů, které musejí mít členové výběrové komise k dispozici před zahájením jednání. Zajistit je má ministr, v případě výběrových řízení na nižší soudní stupně předseda vyššího soudu. Mezi povinné podklady patří stanovisko soudcovské rady nebo shromáždění soudců soudu, k němuž je uchazeč přidělen nebo přeložen a soudcovské rady soudu, u něhož se uchází o funkci, hodnocení předsedy soudu, k němuž je uchazeč přidělen nebo přeložen, zaměřené na jeho odbornost, organizační schopnosti, komunikační schopnosti, osobnostní předpoklady, schopnost vyřizovat přiměřené množství věcí plynule a bez průtahů, přehled stáží u soudu vyššího stupně, hodnocení rozhodovací činnosti uchazeče příslušným odvolacím soudem. Je-li uchazečem předseda nebo místopředseda, předkládají se i statistické údaje o výkonnosti v hlavních agendách tohoto soudu a jejich porovnání se soudy v obvodu působnosti soudu vyššího stupně. Ve všech případech se zkoumají také údaje o případných kárných řízeních uchazeče.

Robert Malecký