Advokáti nepravomocně odsouzeních v případu MUS budou žádat před soudem v Bellinzone veřejný proces. Foto: archiv

Advokáti v kauze MUS podali odvolání a budou požadovat veřejné jednání

Bývalí manažeři Mostecké uhelné společnosti (MUS) podali na začátku července letošního roku odvolání proti rozsudku Federálního trestního soudu ve švýcarské Bellinzoně. Informovala o tom advokátka Karolina Zelenková. Podle ní budou advokáti usilovat o veřejné řízení, proces odvolání však může trvat až dvanáct měsíců.

Odvolání bude posuzovat Spolkový nejvyšší soud v Lausanne. Vzhledem k vytížení soudu, obsáhlosti rozsudku i odvolání je pravděpodobné, že rozhodnutí ve věci odvolání nepravomocně odsouzených českých manažerů a podnikatelů může padnout až v horizontu dvanácti měsíců. Advokáti nepravomocně odsouzených budou usilovat o veřejné řízení.

Nejpravděpodobnější variantou je rozhodování senátu ve složení tří nebo pěti soudců, a to formou postupného samostatného posouzení spisu, kdy každý soudce posoudí případ sám, uvedla pro tisk Zelinková.

V roce 2013 projednával nejvyšší soud v Lausanne absolutní většinu případů právě prostřednictvím tohoto typu senátu. Po společném projednání soudci vydají rozhodnutí.

Z celkem dvaadvaceti případů odvolání v trestních věcech, které lausannský soud v roce 2013 projednával, bylo devět ukončeno za dobu kratší než jeden měsíc. Jedenáct případů pak za dobu od jednoho do tří měsíců a pouze dva případy byly vyřešeny za dobu od čtyř do šesti měsíců. Doba mezi obdržením odvolání a jeho posouzením závisí na aktuálním vytížení soudu, které je podle našich informací v současné době poměrně značné.“ Očekáváme proto, že proces odvolání může trvat až dvanáct měsíců,“ shrnula advokátka Zelinková.

Obecnou praxí švýcarské justice je, že prvoinstanční rozhodnutí bývá přezkoumáno odvolacím soudem v druhé instanci, a teprve až poté se lze domáhat přezkoumání případu u Spolkového nejvyššího soudu v Lausanne. V procesu s bývalými manažery MUS však jedna instance zcela chybí, upozorňuje advokátka.

Spolkový nejvyšší soud v Lausanne v některých případech v minulosti rozhodnutí soudu nižšího stupně zcela zrušil, což je i cílem odvolání nepravomocně odsouzených bývalých manažerů MUS. Soud však může rozhodnutí soudu prvního stupně i změnit, což podle našeho názoru není možné bez nařízení nového jednání a opětovného řádného vyslyšení odsouzených i svědků.

„Ačkoliv existuje možnost veřejného jednání, využívá se pouze zřídka. Přesto budeme usilovat o to, aby toto veřejné jednání nařízeno bylo. Důvodem jsou kromě několika zjevných procesních pochybení rovněž nesprávně a účelově popsaná skutková zjištění případu soudem v Bellinzoně, který se v rozsudku uchýlil k řadě spekulativních tvrzení, aniž by je podložil relevantními důkazy,“ vysvětluje jeden z hlavních švýcarských obhájců nepravomocně odsouzených manažerů MUS Jean-Luc Maradan.

Spolkový nejvyšší soud v Lausanne může kromě procesních postupů rozhodovat ve vazbě na porušení práva i o skutkové podstatě jednotlivých případů.
-ire-