Já, nebo Sváček, pohrozil náměstek Pelikán. Chová se jako Babišův správce resortu, potvrdil, co se při jeho nástupu říkalo. Cítí se být ministrem, Válková mu ustupuje. Náměstkové takto svým šéfům nehrozí, leda by měli v ruce zároveň svou rezignaci.

Ministerstvo zveřejnilo text novely NOZ a zahajuje diskusi

Mimořádný zájem, podporu, ale také nesouhlasné komentáře vzbudila informace o akutní novele Nového občanského zákoníku (NOZ), kterou dokončila pracovní skupina ministerstva spravedlnosti pod vedením prvního náměstka ministerstva Roberta Pelikána. Ministerstvo spravedlnosti se proto rozhodlo pracovní verzi návrhu částečné novely NOZ zveřejnit a zahájilo všem přístupnou debatu.

NÁVRH ZMĚN V NOZ K PROHLÉDNUTÍ ZDE.

První část pracovního textu obsahuje platné znění zákona s vyznačením navrhovaných změn včetně zdůvodnění. Pokrývá paragrafy 1 – 449 a nejproblematičtější pasáže dědického a rodinného práva. Zároveň nově upravuje spotřebitelské právo, informuje ministerstvo spravedlnosti.

Konsolidovanou a oficiální verzi návrhu novely občanského zákoníku představí ministerstvo až po vypořádání připomínek vzešlých z oponentury, uvádí ministerstvo, které současně zahajuje otevřenou diskusi odborné veřejnosti k návrhu novelizace na stránkách neziskového projektu obczan.cz.

K tomuto kroku se ministerstvo odhodlalo v reakci na mimořádný zájem odborné veřejnosti a rozhodlo se uveřejnit pracovní verzi připravovaného návrhu změn občanského zákoníku. Konkrétně nyní první část, kterou již ministerstvo prokonzultovalo s expertní komisí a v pondělí zaslalo k oponentuře prof. Karlu Eliášovi, uvedlo na svých stránkách ministerstvo spravedlnosti. Kromě odborného oponenta Karla Eliáše obdrželi od ministryně Heleny Válkové návrh novely NOZ koaliční vládní partneři.

K tzv. akutní novele se pro Českou justici ministryně spravedlnosti Helena Válková vyjádřila v rozhovoru už tento týden v úterý. Podle slov ministryně Heleny Válkové není navrhovaná novela dogma, nýbrž materiál k oponentuře a k veřejné diskusi. „Bude záležet na tom, zda koalice a odborná veřejnost naše řešení přijmou nebo ne. Z jejich reakce uvidíme, zda máme jít dál cestou rozsáhlé novely NOZ po půl roce účinnosti nebo cestou minimalistickou akutních oprav a technických úprav,“ uvedla Helena Válková. „Jde o hledání optimálního měřítka, nechceme se strefovat podle toho, kdo je z kterého názorového tábora,“ uvedla Helena Válková pro Českou justici.

-ire-