Válková bude ve zprávě prosazovat zákon o výkonu ochranného léčení, na němž chce spolupracovat s ministerstvem zdravotnictví. Hodlá také změnit trestní zákoník tak, aby soudy musely povinně přibírat znalce při rozhodování o přeměně léčení u pachatelů zvlášť závažných zločinů proti životu a zdraví a proti sexuální integritě. Foto: archiv

Platy by měly příští rok růst ozbrojeným složkám, pracovníkům soudů nikoli

Rozpočet Ministerstva spravedlnosti by měl stejně jako letos činit přibližně 22 miliard korun. Znamená to sice navrácení škrtnutých prostředků v objemu 1,5 miliardy, nestačí to ale na zvýšení platů příslušníků ozbrojených složek o plánovaných pět procent. Jednání mezi ministryní spravedlnosti Helenou Válkovou a ministrem financí Andrejem Babišem (oba ANO) tak budou ještě pokračovat.

Válková už před jednáním řekla, že zachování letošní úrovně rozpočtu je jejím minimálním požadavkem. V tomto bodě byla nakonec úspěšná. „Podařilo se nám aspoň něco. To znamená, že se navrátily ty škrtnuté prostředky, o které se měl snížit rozpočet,“ uvedla.

Zároveň ale ministryně na jednání, která ministr financí v těchto dnech vede se všemi ministry, přišla s požadavkem na růst platů pro pracovníky vězeňské služby a soudů. Zatímco v případě ozbrojených složek úspěšná byla, pracovníci soudů s navýšením platů počítat nemohou. „To pětiprocentní navýšení, které se týká ozbrojených složek, vypadá jako vysoce pravděpodobné,“ řekla Válková. O tom, zda se nakonec zvýšení podaří vyjednat a zapracovat do rozpočzu, by mělo být jasno na přelomu srpna a září.

Pracovníci soudů naopak pravděpodobně přidáno nedostanou. „Že bych odcházela s nějakým vítězoslavným pocitem, i když to bylo dlouhé a vyčerpávající jednání, to říct nemohu,“ uvedla Válková, která podle svých slov věří, že jí Babiš na platy přidá.

S ministrem financí Válková rovněž jednala o neobsazených tabulkových místech, kterých je v resortu kolem 1200. Resort jich bude ve svých organizačních složkách muset škrtnout kolem tří set. Škrtání míst se bude týkat například soudů, státních zastupitelství a vězeňské služby. „Moje varianta byla samozřejmě, že nebudeme snižovat vůbec,“ doplnila Válková.

-rm-