"Doufám, že to časem navrhne některý z ministrů spravedlnosti, ale může to být i poslanecká iniciativa napříč politickým spektrem," řekl dnes novinářům prezident. Foto: archiv

Prezident Miloš Zeman podpořil boj proti Islámskému státu

Prezident Miloš Zeman plně podporuje chystanou českou pomoc iráckým Kurdům, kterým chce vláda dodat vojenský materiál pro boj proti islámským radikálům z hnutí Islámský stát. Na tiskové konferenci to dnes řekl mluvčí Jiří Ovčáček. V současnosti se řeší právní forma vývozu zbraní.Ředitel zahraničního odboru Hradu Hynek Kmoníček připustil, že vyzbrojování Kurdů je nebezpečné a může vést k vytvoření autonomního státu.

Se Zemanovým názorem souhlasí i šéf jeho zahraničního odboru Hynek Kmoníček, který už je s kurdskou stranou delší čas v kontaktu. „Počítám, že tam budeme dodávat nějakou vojenskou technologii. V posledních čtyřech až pěti letech byl Kurdistán částí Iráku, se kterou nebyly finanční problémy, a (Kurdové) vždycky platili,“ řekl dnes v rozhovoru pro ČTK.

Připustil přitom, že zahraniční vyzbrojování Kurdů může podpořit jejich touhy po vytvoření vlastního státu, které by mohly na Blízkém východě vyvolat další napětí. „Nebezpečné to bude, ale přiznejme si, že každý z nás na Západě se raději bude bavit s demokraticky voleným představitelem Kurdistánu o jejich národnostních aspiracích, než aby se bavil s doktorem Bagdádím,“ zmínil Kmoníček vůdce islamistů abú Bakra Bagdádího.

O zbrojní pomoc mezinárodní společenství požádal Masúd Barzání, prezident autonomního Kurdistánu, který čelí ofenzivě Islámského státu. USA a Francie už oznámily, že Kurdům zbraně dodaly, totéž zvažují i Británie a Německo.

Česko má podle Kmoníčka v iráckém Kurdistánu i ekonomické zájmy – české firmy tam působí v železniční dopravě, v čištění odpadních vod nebo v zemědělství – a chystá se povýšit zastupitelský úřad v Irbílu na generální konzulát. Termín ale podle něj ještě není znám.
Vyhrocená situace v Iráku se pravděpodobně dostane i na program jednání summitu NATO, který se ve Walesu uskuteční od 4. do 5. září. Českou delegaci na něm povede Zeman.

Ministerstvo zahraničí minulý týden oznámilo, že Česká republika chystá dodávku vojenského materiálu „iráckým demokratickým silám“. Podle ministerstva by mohlo jít o munici nebo lehké ruční zbraně, které by mohly do Iráku zamířit na konci srpna. Diplomacie nyní rozhoduje, zda půjde o přímou mezivládní pomoc, kterou by musela schválit česká vláda, nebo o standardní obchodní kontrakt, jenž by vyžadoval licenci ministerstva průmyslu a obchodu.

-čtk-