V posledním roce začala spolupráce uvnitř Mostečanů Mostu skřípat. Zelenkovi lidé se už loni neúspěšně pokusili odvolat vlastní náměstkyni primátora Hanu Jeníčkovou. Tu Zelenka obviňuje z přijetí úplatku za průmyslovou zónu Joseph na Mostecku.

Severočeši.cz doplácejí na vnitřní spory, do volebního klání zasáhl soud

Mostecký okresní soud nezvykle zasáhl do podzimních komunálních voleb v Ústeckém kraji. Předběžným opatřením zakázal podat kandidátky hnutí Severočeši.cz. Rozštěpená partaj tak doplatila na vnitřní spory, které se táhnou bezmála rok.

Zákaz podávat kandidátky si vymohla část hnutí kolem náměstka mosteckého primátora Luboše Pitína. Ten přitom, stejně jako další členové, kandiduje za matku Severočechů – sdružení Mostečané Mostu.

Pitín se obrátil na soud kvůli údajně nedemokratickému převzetí vedení hnutí druhou stranou – sdruženou kolem poslance Bronislava Schwarze. Ten se dostal do čela hnutí na začátku letošního roku na valné hromadě. Právě způsob jejího konání a rozhodnutí teď budou řešit správní soudy. Ten mostecký byl v předběžném opatření mimořádně ostrý. „Kroky nově zvolených orgánů na nelegitimní valné hromadě 10. 2. 2014 nesou všechny znaky násilného nedemokratického převzetí hnutí,“ píše se v usnesení, které má Česká justice k dispozici, soudkyně Radka Kryndlerová a dodává: „Situace je vážná a není řešitelná běžnými vnitrostranickými postupy.“

O co přesně jde?

Severočeši.cz vznikli v roce 2008, miliardář Jiří Zelenka tehdy vycházel z úspěchů jeho matky, sdružení Mostečané Mostu. To v roce 2006 zválcovalo všechny ostatní partaje způsobem, který nemá obdoby. Získalo přes 33 procent hlasů a společně s komunisty vyšachovalo koalici ODS – ČSSD. Do jaké míry hrál v úspěchu roli fakt, že hnutí rozdávalo v kampani elektroniku a dokonce osobní automobil, se lze jen dohadovat. Každopádně v roce 2010 Mostečané politické konkurenty znemožnili úplně – získali přes 50 procent hlasů a 26 mandátů v 45členném zastupitelstvu.

Úspěch Mostečanů Zelenku povzbudil natolik, že v roce 2008 postavil hnutí Severočeši.cz. Napoprvé získal přes 13 procent hlasů.

Jenže v posledním roce začala spolupráce uvnitř Mostečanů Mostu skřípat. Zelenkovi lidé se už loni neúspěšně pokusili odvolat vlastní náměstkyni primátora Hanu Jeníčkovou. Tu Zelenka obviňuje z přijetí úplatku za průmyslovou zónu Joseph na Mostecku. Fakt je, že tímto případem se zabývá policie už roky. Zatím jediným obviněným je někdejší poslanec ČSSD a tehdejší zmocněnec pro severozápadní Čechy Vlastimil Aubrecht.

Spory na radnici gradovaly. Na Zelenkovu stranu se přiklonil primátor Vlastimil Vozka (který na to doplatil tím, že byl letos odvolán), většina klubu ale dál podporovala tehdejšího předsedu hnutí Františka Rybu. Ten je hlavním hráčem mosteckého bytového fondu. Šéfuje totiž bytovému družstvu Krušnohor.

Rybu a jeho blízké obvinil Zelenka z účelového nabírání členů, zjednodušeně řečeno velrybaření.

Zelenka se svými lidmi proto udělal hloubkový audit členské základny a svolal valnou hromadu hnutí. Ta zvolila předsedou Schwarze. Ten obratem několik členů, mimo jiné právě Jeníčkové, poslal dopis, že byli vyloučeni, případně nikdy členy hnutí nebyli.

„Legitimitu valné hromady odmítám, neboť mám za to, že její svolání a průběh jsou v rozporu se zákonem a stanovami. V témže rozporu jsou také veškerá usnesení přijatá na této valné hromadě,“ uvedl Pitín v tiskové zprávě. Předběžné opatření platí až do doby, než o sporech rozhodne správní soud. „Předmětné řízení není dosud skončeno. Avšak ze všeho, co soud dosud uvedl, vyplývá, že procesy v politickém hnutí Severočeši.cz jsou nedemokratické. A nejde o nějaká nedbalostní pochybení, ale o jednání vědomé,“ uvedl v rozhodnutí mostecký soud.

Schwarz už dříve řekl, že se na správní soud těší. Chce doložit údajně podivné nakládání s finančními příspěvky. Navzdory předběžnému opatření Severočeši kandidovat budou, oznámil Schwartz. Pokud by Schwarz a jeho lidé podali kandidátku jako Severočeši.cz, krajský úřad ji s pravděpodobností hraničící s jistotou nepřijme. Nové hnutí zaregistrované také nemá.

Rozhodnutí mosteckého soudu neplatí jen pro Mostecko, ale všude. Přitom Severočeši mají zastoupení jak v krajském zastupitelstvu, tak v městských zastupitelstvech, mimo jiné v Ústí nad Labem nebo v Dubí. Variantou je kandidatura Schwarzových Severočechů pod hlavičkou ANO 2011. Ostatně právě na jeho kandidátce už Severočeši byli v loňských parlamentních volbách. Sám Pitín a jeho lidé kandidují pod hlavičkou Mostečané Mostu. I proto se může zdát absurdní, že se domáhal stopky pro Severočechy. Schwarz pro to má jediné vysvětlení: „Bojí se nás“.

-unl-