Tajná služba nebude chtít podle svého mluvčího informace o běžných lidech nebo malých podnikatelích.

BIS chce získat údaje z bank a finanční správy

Bezpečnostní informační služba (BIS) chce mít možnost získávat údaje o klientech bank a majitelích telefonních čísel. Zároveň chce prolomit daňovou mlčenlivost Generálního finančního ředitelství. Návrh na změnu dvou zákonů už BIS zaslala vládě, píšou Hospodářské noviny (HN).

„Pokud má být naše práce účinná, a to zejména v oblasti organizovaného zločinu, korupce nebo terorismu, nastávají situace, kdy potřebujeme znát původ, zdroje, ale také cesty velkých peněz. Neznalost je pro nás v těchto případech velkou komplikací,“ řekl deníku mluvčí BIS Jan Šubert.

Tajná služba podle něj nebude chtít informace o běžných lidech nebo malých podnikatelích. „Jde nám skutečně jenom o případy, kde jsou závažná podezření nebo jsou ve hře velké státní zakázky a je třeba prověřit zájemce. Jestli se za ním neskrývá někdo úplně jiný, zda za ním není organizovaný zločin,“ sdělil mluvčí. Získání informací podle něj bude muset nejprve povolit soud, podobně jako v případě odposlechů.

Podle BIS by měla změna zákonů pomoci jak rozvědce, tak výběru daní. Výměna informací s Generálním finančním ředitelstvím má být oboustranná.

Ministrovi financí Andreji Babišovi (ANO) chystaná změna v zásadě nevadí, vicepremiér Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) ale varuje před možností zneužití nebo úniku citlivých informací.

-čtk-