Komise právních špiček vybere českého kandidáta na generálního advokáta ESD

Do poloviny října by měla komise pro výběr kandidáta na funkci generálního advokáta Soudního dvora Evropské unie navrhnout jméno kandidáta, který splní podmínky výběrového řízení a nejlépe uspěje ve výběrovém řízení. Do výběrového řízení na funkci generálního advokáta ESD se přihlásilo sedm uchazečů. V současnosti o nich rozhoduje komise v čele s ministryní Helenou Válkovou. Kandidaturu poté projedná výbor pro evropské záležitosti poslanecké sněmovny Parlamentu.

Richard Král, Jakub Camrda, Ondřej Vondráček, Michal Bobek, Darina Leuchterová, Petra Schinnenburgová a Irena Pelikánová, to jsou jména sedmi kandidátů na funkci generálního advokáta Soudního dvora Evropské unie, kteří se přihlásili do výběrového řízení vyhlášeného ministerstvem spravedlnosti. Podle zveřejněných podmínek musí být kandidát občanem ČR, bezúhonný, s vysokým morálním charakterem a skýtat záruku nezávislosti a nestrannosti po případném jmenování. Musí mít ukončené magisterské právnické vysokoškolské vzdělání, ovládat francouzský jazyk a další jazyk EU kromě svého mateřského a mít dostatečné znalosti práva EU a zejména judikatury ESD.

V podmínkách výběrového řízení rovněž stojí, že kandidát musí mít právní praxi nejméně po dobu deseti let, avšak ministerstvo spravedlnosti v poznámce po čarou upozorňuje, že výbor zřízený podle Smlouvy o fungování EU, který posuzuje vhodnost kandidátů, je toho názoru, že kandidát na tuto funkci by měl mít „alespoň 20 let právní praxe na vyšší pozici“. Toto může být prominuto v případě kandidáta s výjimečnými právními schopnostmi, upozorňuje ministerstvo spravedlnosti na další podmínku výběru. Vypsání a podmínky pro kandidaturu ministerstvo spravedlnosti po uzávěrce pro přihlášky stáhlo stejně jako oznámení o přihlášených kandidátech. Na webech jednotlivých právních profesí – například na webu České advokátní komory – však vypsání řízení a podmínky stále lze nalézt, podmínky výběru jsou zde.

Podle mluvčího ministerstva spravedlnosti Jiřího Hovorky kandidatury všech přihlášených nyní posoudí devítičlenná komise, jejímiž členy jsou kromě předsedů Ústavního soudu, Nejvyššího soudu, Nejvyššího správního soudu, ministra zahraničních věcí a vládního zmocněnce pro zastupování České republiky před SDEU i náměstek ministryně spravedlnosti Petr Jäger, předseda České advokátní komory Martin Vychopeň a děkan Právnické fakulty Univerzity Karlovy v Praze prof. Jan Kuklík.

Komise v čele s ministryní spravedlnosti Helenou Válkovou vybere kandidáta na funkci generálního advokáta a prvního a druhého náhradníka v souladu s čl. 6 Pravidel pro výběr kandidátů na funkci soudce Soudního dvora Evropské unie přijatých usnesením vlády č. 525 ze dne 13. července 2011, která se obdobně použijí i na nyní probíhající výběrové řízení generálního advokáta.  Jméno kandidáta navrženého komisí bude známo v polovině října tohoto roku. Následně tuto kandidaturu projedná výbor pro evropské záležitosti Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky.

Irena Válová